23948sdkhjf

10 miljoner till nytt högteknologiskt automationslabb

Skellefteå kommun investerar 10 miljoner kronor i ett högteknologiskt automationslabb. Investeringen ska innebära helt nya möjligheter att utbilda elever för att klara kompetensförsörjningen för företag i regionen.

– Investeringen gör det möjligt för Vux i Skellefteå att bedriva utbildning i den teknik som industrin kommer att använda sig av. Det är en förutsättning om vi ska kunna stötta kompetensförsörjningen vid nya etableringar i regionen, säger Simon Dahlgren, verksamhetschef på Vux i Skellefteå

Automationslabbet ska vara en högteknologisk, automatiserad miljö där olika målgrupper kan utbildas, både på plats och på distans. I labbet ingår laborationsmiljöer där förståelse för automatiserad tillverkning är viktig. Här ingår också utrustning för att programmera utrustningen samt att få förståelse för hur automatiserad tillverkning fungerar.

Labbet innehåller även AR- och VR-teknik som kompletterar den tekniska förståelsen till den fysiska automatiserade miljön. Dessutom ingår modern robotteknik som ska ge kunskap om hur den senaste robottekniken kan användas på olika sätt i en produktionsprocess.

Northvolt är det företag som har det största rekryteringsbehovet av den här typen av kompetenser.

– Att Skellefteå kommun nu gör denna investering betyder mycket. Det ger oss möjligheten att tillsammans skapa de utbildningar som behövs för att möta det kompetensbehov som är ett resultat av vår etablering, säger Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor, på Northvolt.

Det är i första hand yrkesutbildning på gymnasial nivå, språkintegrerad yrkesutbildning och Yrkeshögskolans utbildningar som kommer att använda labbet. Automationslabbet beräknas stå klart 2021 och kommer att ligga inom Campus Skellefteå. Leverantör av utrustningen är Festo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095