23948sdkhjf

Stororder på Volvos hybridbussar

Volvo Bussar har fått en större order på 128 hybridbussar för trafik i Bryssel. Beställare av bussarna är STIB-MIVB, som svarar för kollektivtrafiken i den belgiska huvudstaden. Förutom bussarna omfattar ordern också service och underhåll av fordon och batterier.

Sedan 2018 har Volvo levererat 110 hybridbussar till Bryssel och STIB-MIVB, och den nya ordern på ytterligare 128 bussar ska levereras under 2021. Målet är att hela stadens fordonsflotta ska bestå av elektrifierade fordon senast 2035.

Bussarna som ska levereras är av modellen Volvo 7900 Hybrid. Modellen drivs helt elektriskt och utsläppsfritt från start och upp till 20 km/h. Vid högre hastigheter används en mindre dieselmotor.

– Det är väldigt inspirerande att Bryssel och STIB-MIVB fortsätter sin utveckling av ett hållbart kollektivtrafiksystem, även i dessa svåra tider. Hållbarhet kommer att vara högprioriterat för städer också framöver, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

Bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp hos Volvo 7900 Hybrid ska vara 30 till 40 procent lägre än motsvarande dieselbuss, och utsläppen av partiklar och kväveoxider ska vara 50 procent lägre.

Köpet av 128 nya hybridbussar är en del av Bryssels satsning att öka erbjudandet av kollektivtrafik i staden. Bussnätet i Bryssel utvecklas nämligen genom två kompletterande spår, energiöverföring samt en stor ombyggnad av busslinjer för att ytterligare öka kollektivtrafikerbjudandet med nästan 30 procent på några månader.

– Volvos hybridflotta är en viktig byggsten som gör det möjligt för STIB-MIVB att utnyttja denna dubbla utmaning. Vi är glada att vidareutveckla vår servicekvalitet och minska vårt miljöavtryck betydligt genom den nya Volvo 7900 Hybrid-serien, säger Renaud de Saint Moulin, senior vice vd för transportsystem på STIB-MIVB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11