23948sdkhjf

Undersökning: Så går det för industrinätverken

Industriell nätverksanslutning för enheter och maskiner är nyckeln till smarta fabriker. Nu presenterar HMS Networks resultatet från sin årliga studie av marknaden för industrinätverk, med fokus på nya installerade noder inom fabriksautomation globalt.

Läs också: Undersökning: Svenskarnas klimatångest har ökat

HMS Networks studie av marknaden för industrinätverk 2020 inkluderar uppskattade marknadsandelar för fältbussar, industriellt ethernet och trådlöst.

Resultatet visar att industriell ethernet, så som ProfiNet och Modbus, ökar sin marknadsandel till 64 procent av de nya installerade noderna. Fältbussarna däremot har sjunkit till 30 prcoent. De ledande nätverken EtherNet/IP och ProfiNet delar första plats med 17 procent vardera. Trådlös teknik håller sig på 6 procent.

I studien drar HMS slutsatsen att industriellt ethernet fortsätter att ta marknadsandelar från fältbussar. Bland fältbussarna hittar vi Profibus som med 8 procent är störst inom området, dock är det första gången Profibus står för mindre än 10 procent av den totala industrinätmarknaden.

– Vi förväntar oss att marknaden för industrinätverk kommer att växa stadigt under de kommande åren. På grund av coronaviruset har vi valt att inte inkludera tillväxtantal i vår analys i år, så med fokus på enbart marknadsandelar i år, ser vi att industriellt ethernet fortsätter att driva industriell anslutning i fabriker, säger Anders Hansson, marknadsföringschef på HMS Networks.

Av den trådlösa tekniken är det WLAN som är mest populär på 3 procent, följd av Bluetooth på 1 procent.

– Det trådlösa behåller sin marknadsandel på en växande marknad som inte är dålig, men vi förväntar oss att det trådlösa kommer att öka med tiden. Med all pågående verksamhet om trådlösa tekniker som till exempel 5G och privata LTE-nätverk, kommer marknadens efterfrågan att öka för trådlösa anslutna enheter och maskiner, säger Anders.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.283