23948sdkhjf

Efter olyckorna – Kraftringen accepterar företagsbot

Under 2019 inträffade två arbetsplatsolyckor på Kraftringen och den ena olyckan ledde till att två medarbetare exponerades för kolmonoxid. För detta har polisen utfärdat en företagsbot om 950 000 kronor, en bot som Kraftringen valt att acceptera.

Det var under luftning av ett fjärrvärmerör som olyckan skedde, och olyckan ledde till att medarbetarna blev medvetslösa. Tack vare en tredje tekniker som befann sig i närheten räddades medarbetarna och fördes med ambulans till SUS i Lund för behandling. Dagen efter skrevs de ut från sjukhuset och kunde återgå i tjänst.

Läs också: De gör elskåpen smartare

Efter en förundersökning utfärdade polisen en företagsbot på strax under miljonen, och nu har Kraftringen accepterat boten.

– Jag beklagar att våra kollegor kom till skada och vi har ingen anledning att ifrågasätta polisens bedömning. Varje olycka är en för mycket och det här är en påminnelse om hur viktigt det är att vi ständigt jobbar förebyggande. Vi sätter alltid säkerheten främst och tar arbetsmiljöarbetet på stort allvar, säger Sezgin Kadir, vd för Kraftringen.

Både den externa utredningen och Kraftringens interna utredning pekade på förbättringar i rutinerna i syfte att identifiera arbetsmoment med risk för kolmonoxidexponering.

– Det är inom branschen känt att det händer olyckor där kolmonoxid ligger bakom, däremot missbedömde vi situationen i samband med det aktuella arbetet. Det är en förklaring, men ingen ursäkt, och vi bär det fulla ansvaret, säger Fredrik Fackler, affärsområdeschef värme och kyla på Kraftringen.

Omedelbart efter olyckorna vidtogs ytterligare åtgärder för att motverka att detta händer igen, bland annat har det tagits fram nya rutiner, kompletterande utrustning och förbättringar av utbildningsmaterial.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093