23948sdkhjf

Saab bryter trenden – starkt andra kvartal

Trots att efterfrågan inom den civila flygindustrin minskat kraftigt, redovisar Saab positiva siffror för andra kvartalet 2020, tack och vare Saabs försvarsrelaterade verksamhet.

Läs också: Byter samarbetspartner efter coronafall

Trots utmaningarna som kommit till följd av coronapandemin visar Saab ett starkt andra kvartal i linje med föregående år.

– I ljuset av Covid-19 har Saab på ett effektivt sätt utnyttjat modern teknik för att interagera med befintliga och nya kunder. Detta möjliggjorde en ökning i nya ordrar under kvartalet samt framgångsrikt genomförande av viktiga milstolpar i pågående projekt, säger Micael johansson, vd och koncernchef för Saab.

Saabs orderingång under andra kvartalet landade på 9 247 miljoner kronor, en ökning från motsvarande period 2019 då orderingången var 5 228 miljoner. Försäljningsintäkterna uppgick till 8 836 miljoner i jämförelse med kvartal två 2019 då intäkterna uppgick till 8 445 miljoner.

Rörelseresultatet ökade och uppgick till 652 miljoner kronor (630 miljoner). Den negativa påverkan inom den civila verksamheten kompenserades med högre volymer inom den försvarsrelaterade verksamheten och kostnadsbesparingar.

Läs också: Saab beställer AR-lösning från svenskt bolag

Även det operationella kassaflödet ökade och kassaflödesförbättringen är främst hänförligt till betalningsmilstolpar från de stora programmen, samt erhållna anstånd relaterade till skatter och avgifter. Det operationella kassaflödet ökade till 1 817 miljoner kronor från 779 miljoner.

Inom de enheter som påverkats negativt av den pågående krisen vidtas ett antal åtgärder för att anpassa kostnaderna, ett arbete som bedöms fortsätta under 2020. Givet den pågående pandemin, kan Saab dock inte utesluta ytterligare påverkan på verksamheten, framförallt vad gäller leverantörskedjan.

– Saab går in i det tredje kvartalet med en stark orderstock, vilken fortsätter att stödja en betydande del av årets förväntade omsättning. För 2020 är ambitionen fortsatt att det operationella kassaflödet skall vara positivt, avslutar Micael.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.143