23948sdkhjf

Saab får miljardorder från tyska marinen

Saab har fått en beställning från sin tyska partner Diehl Defence för leveranser av sjömålsroboten RBS15 till den tyska marinen. Ordervärdet är cirka 1,7 miljarder kronor och leveranserna kommer ske mellan 2022 och 2026.

Läs också: Se premiärflygningen av brasilianska Gripen

Beställningen på sjömålsroboten RBS15, en robot som är avsedd för att bekämpa fartyg, är en del av ett ramavtal mellan Saab och Diehl Defence, vilket möjliggör framtida beställningar där Saabs andel är upp till 1,5 miljarder kronor. Enligt avtalet kan beställningar läggas fram till och med 2024.

Sjömålsrobotar av typen RBS15 och tillhörande lavetter i denna beställning ska utrusta den tyska marinens korvetter av Braunschweig-klass. Förutom sjömålsrobotar inkluderar beställningen även kringutrustning och service. Den tyska marinen är användare av RBS15 sedan 2011.

– Det här ramavtalet innebär en viktig milstolpe i vårt långsiktiga samarbete med Diehl Defence och vår relation med Tyskland. Nu ser vi fram emot att fortsätta bygga partnerskapet och stötta den tyska marinens förmåga med våra robotsystem, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef.

RBS15 ska förse användaren med en långräckviddig sjömålsrobot med allvädersförmåga, som kan avfyras från flera olika plattformar. RBS15 används idag av försvarsmakter över hela världen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094