23948sdkhjf

Industriarbetsgivarna accepterar - industrifacken nobbar

Så var då avtalsrörelsen inom industrin igång igen - efter att ha blivit framflyttad från i våras. Det lönebud som de opartiska ordförandena, Opo har lämnat är på 4,5 procent på 29 månader.

Ops förslag innebär att årstakten för löneökningarna skulle bli 1,86 procent.

- Vi konstaterar att lönebudet är på en mycket hög nivå och det ligger absolut på smärtgränsen av vad svenska företag klarar av. Men vi är beredda att acceptera budet då det innehåller en nedväxling av löneökningstakten från nuvarande nivå, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

– En stor del av industrin och näringslivet har det fortfarande väldigt tufft. Stämningsläget i stålindustrin och delar av skogsindustrin är sämre än normalt och vi har fortfarande ett stort antal anställda i korttidsarbete, där staten står för merparten av lönekostnaden, säger han och fortsätter:

– Dessutom har smittspridningen ökat under senare tid och många länder återinför restriktioner. Återhämtningen på vissa håll har samtidigt tappat fart och vägen tillbaka kommer att vara lång. Risken för bakslag i ekonomin är stor.

– I flera viktiga konkurrentländer, däribland i Tyskland, har parterna slutit avtal som har förbättrat konkurrenskraften. Därför understryker vi att det inte finns utrymme till högre löneökningar i Sverige. För oss handlar det om att skapa ett läge där svenska företag är starkare efter krisen än före den i förhållande till internationella konkurrentländer, säger Per Widolf.

IF Metall berättar på sin hemsida att de, tillsammans med övriga förbund i Facken inom industrin säger nej till avtalsförslaget.

- Avtalsvärdet är oacceptabelt lågt. Det krävs väsentligt högre löneökningar för att kunna träffa ett avtal, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

De menar att en återhämtning av ekonomin har skett de senaste månaderna och därmed industrins konkurrenskraft.

- Detta ger stöd till en högre löneökningstakt än den som opo föreslår i sin hemställan, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Förslaget saknar nödvändiga avsättningar för arbetstidsförkortning, deltidspension och en låglönesatsning står det.

- Detta gjorde det omöjligt för oss att säga ja, och om vi ska kunna säga ja till en slutlig hemställan från opo måste det totala avtalsvärdet vara högre, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Nu väntar slutförhandlingar och en slutlig hemställan om ett nytt förslag till avtal. Innan den 31 oktober. För då löper nuvarande avtal ut.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11