23948sdkhjf

SKF vill sälja fabriken men möts av fackligt motstånd

SKF vill sälja sin fabrik i tyska Mühlheim. Det tyska industrifacket visar hårt motstånd då de fruktar sämre arbetsvillkor för de anställda. Det rapporterar Di.

Sedan den nya vd:n Rickard Gustafsson tillsattes har det genomförts ett strategiarbete med syfte att separera den mindre lönsamma fordonsdivisionen från resten av koncernen. Ett steg i arbetet är att sälja fabriken i Mühlheim. Idag tillverkar fabriken fordonskomponenter såsom bussningar och delar till växellådor.

Carl Bjernstam, talesperson för SKF skriver till Di:

- Därför vill vi nu hitta någon som är bättre lämpad att utveckla och driva vidare fabriken för att kunna ta tillvara på dess fulla potential på lång sikt. Denna försäljningsprocess siktar vi på att vara klar med i år.

Till Di uppger han att ambitionen är att minska antalet SKF-fabriker med 4-5 per år till 2025.

Tysk media rapporterade om SKF:s planer redan i höstas. Vem som ska köpa fabriken är fortsatt oklart. Facket fruktar dock för att personalen kommer förlora de gynnsamma anställningsvillkoren som de har som anställda hos SKF.

SKF:s tyska fackordförande Norbert Völkl uppger till Di att facket ser goda möjligheter att fortsätta driva fabriken, genom exempelvis att ställa om den till tillverkning av elbilskomponenter. Dock ser de ingen samarbetsvilja från den tyska SKF-ledningen.

I ett pressmeddelande från SKF-facket används uttryck som ”kallblodighet” om den tyska SKF-ledningens agerande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109