23948sdkhjf

Scaniachefen byter bransch

Åsa Pettersson som idag är chef för public affairs och hållbarhet på Scania, byter bransch och satsar på energi. Från och med 15 april blir Åsa ny vd för Energiföretagen.

Åsa Pettersson har utsetts till ny vd för Energiföretagen Sverige, branschorganisationen som samlat nära 400 företag som producerar, distruberar, säljer och lagrar energi.

Sedan sex år tillbaka är Åsa chef för public affairs och hållbarhet på Scania, och dessförinnan har hon haft flera tjänster på Vattenfall.

– Jag är mycket glad och hedrad över uppdraget. Energibranschen är en motor för hela Sveriges omställning och är helt avgörande för att vi ska nå våra klimatmål. Flera sektorer är beroende av tillgång till ren energi för att klara sin omställning, och här har Energiföretagen en viktig roll att spela under de kommande åren som en samlad röst för branschen gentemot politiken och andra aktörer, säger Åsa.

I Åsas nuvarande roll på Scania har fokuset legat på att bygga partnerskap och relationer för att snabba på omställningen, dels med företag inom transportsektorn men även med andra branscher och i samarbete med politiken.

– Jag hoppas att mina erfarenheter, i kombination med åren på Vattenfall, bidrar till att jag tillsammans med alla medarbetare och medlemsföretag kan fortsätta att stärka och utveckla Energiföretagens relationer till omvärlden.

Monica Karlsson, Energiföretagens styrelseordförande, har tillsammans med kollegor i styrelsen arbetat med vd-rekryteringen sedan juni då Pernilla Winnhed meddelande att hon skulle sluta.

– Jobbet kräver djup branschkunskap och internationell förståelse men också erfarenhet från andra branscher i omställning. Åsa har allt detta och hon är varmt välkommen tillbaka till energibranschen. Jag vet att hon kommer att arbeta för att skapa nytta för alla medlemsföretag, stora som små, säger Monica.

Till dess att Åsa Pettersson tillträder sin tjänst är Gunilla Andrée fortsatt tillförordnad vd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078