23948sdkhjf

Scania satsar på Leonova Diamond

Scanias helägda dotterbolag Scania Industrial Maintenance som ansvarar för det förebyggande underhållet i Scanias samtliga produktionsanläggningar i Sverige, har investerat i mätningsinstrument från Leonova Diamond.

Scania Industrial Maintenances verksamhet i Södertälje har sedan tidigare bytt ut sina handinstrument för ronderingsmätning mot Leonova Diamond, och nu följer även Luleå och Oskarshamn efter med varsitt exemplar av instrumentet för tillståndskontroll.

Att regelbundet börja mäta vibrationer på bland annat våra fleroperationsmaskiner kommer hjälpa oss att se trender och därmed kunna utföra rätt underhåll i rätt tid. Det kommer bidra till att höja den tekniska tillgängligheten på Scanias maskinpark i Luleå, säger Evelina Lindström, underhållsingenjör på Scania Industrial Maintenance i Luleå.

Sören Bredhammar, gruppchef för underhållssupport på Scania Industrial Maintenance i Oskarshamn, tillägger:

Vi har utrustning som är produktionskritisk där vi kommer att få bättre kontroll över konditionen för att undvika akuta stopp och haverier. Våran strategi är att gå mot ett mer planerat (tillståndsbaserat) underhåll.

Leonova Diamond kommer med SPM:s patenterade mätmetoder HD ENV för vibrationsövervakning, samt SPM HD för lagermätning. Tillståndskontroll med HD-teknologi ska ge lång förvarningstid mot nedsatt mekanisk kondition i lager och växellådor, med tydliga mätresultat tack vare digital signalbehandling.

På maskiner med varierande varvtal ska HD Order Tracking ge skarpa och tydliga spektrum där frekvensområdet täcker viktiga felsymptom oavsett varvtal. Andra funktioner med praktisk tillämpning är triaxiell vibrationsmätning, sofistikerade verktyg för analys av växellådor samt möjlighet att mäta processparametrar.

När enheten larmar om ökande vibrationsnivåer, kan FU-tekniker följa upp larmet genom att mäta på enhetens buffrade utgång med Leonova Diamond för att få detaljerad information om maskinens kondition. Detta sätt att arbeta ska innebära en stor tidsbesparing, eftersom man inte behöver utföra rutinmässiga rondmätningar utan kan mäta bara när och där det behövs.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078