23948sdkhjf

Volkswagen investerar 150 miljarder

Fredagen den 13 november hade Volkswagen-koncernen styrelsemöte. Där fastslogs kursen mot att bli ett digitalt mobilitetsföretag. Totalt ska 150 miljarder euro (!) investeras under fem år.

Bortåt 73 miljarder euro, alltså drygt 50 procent, satsas på elektrifiering, hybrid-drivlinor och digital teknik. Cirka 35 miljarder euro kommer att spenderas på batterielektriska fordon. Ytterligare cirka 11 miljarder euro har öronmärkts för utveckling av hybridfordon av befintliga modeller.

Joint venture-företagen i Kina omfattas ej av planerna, eftersom de inte ingår i den konsoliderade gruppen och finansierar investeringar i anläggningar och produkter från egna resurser.

I planerna betonas vikten av att satsa på produktionen i hemlandet Tyskland.

”Genom investeringar i sina tyska anläggningar bidrar Volkswagen, som en av landets största industriaktörer, till en stark tysk ekonomi, samtidigt som företaget fortsätter att driva landets omvandling till en mer hållbar och digital framtid och säkrar jobben på lång sikt”, heter det.

I samarbete med sin svenska joint venture-partner Northvolt kommer Volkswagen att bygga en produktionsanläggning för battericeller i Salzgitter som tas i drift 2024.

Wolfsburg kommer att lägga till en modell i sin portfölj: ytterligare en SUV för den europeiska marknaden kommer att rulla av produktionsbandet från 2024. Anläggningen producerar redan hela Golf-familjen samt Volkswagen Tiguan och Seat Tarraco.

I framtiden kommer Volkswagen Transportbilar att bygga en helelektrisk ID. Buzz vid Hannover-anläggningen, tillsammans med tre större helelektriska D-SUV-modeller för andra koncernmärken.

Vid Volkswagens anläggning i Emden, nordvästra Niedersachsen, vid Nordsjön, fortsätter omvandlingen: Där har nu den andra elektriska modellen för anläggningen definierats. Förutom ID.4 planeras där produktion av 4-dörrars helelektriska Volkswagen Aero (ett konceptfordon) från 2023.

Passat som för närvarande byggs i Emden kommeri sin tur att produceras i Bratislava, Slovakien, med början 2023 – tillsammans med Skoda Superb-familjen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063