23948sdkhjf

Robotar hjälper företaget klara konkurrens från Kina

På Ideon i Lund står två robotar från Universal Robots och ritar cirklar och streck på stora bildskärmar. Varje millimeter av företaget FlatFrogs digitala whiteboards kvalitetstestas, och robotarna hjälper företaget hålla kvaliteten uppe och klara konkurrensen från Kina.

Techföretaget FlatFrog som tillverkar kollaborativa whiteboards använder sig av teknik som i grund och botten handlar om infraljus och touchsensorer. Runt bildskärmen sitter en ram som sänder ut ljusstrålar över skärmen, kors och tvärs, och som bryts just där pennan eller handen nuddar skärmen när man skriver.

Alla tänkbara varianter av ljusets brytningar måste kontrolleras, och därför måste varenda millimeter av skärmen testas för att FlatFrog ska kunna släppa ifrån sig en kvalitetssäkrad produkt. Hög kvalitet är dessutom helt avgörande för att hålla sig i toppen i en bransch som ständigt är i utveckling.

– Vår största utmaning är att hålla innovationstakten. Vi känner hela tiden en prispress från Kina och måste kunna hålla oss konkurrensmässiga genom att erbjuda bättre kvalitet, säger Pontus Bergendahl, chef för firmware och systemtest hos FlatFrog.

Att testa bildskärmar är dock ett tidsödande arbete.

– Dessutom är det urbota tråkigt att stå och fylla en skärm med streck, säger ingenjören Michael Dovits, en av tre personer på FlatFrogs testavdelning.

Det är här robotarna kommer in i bilden. 2017 köpte FlatFrog sin första cobot från Universal Robots och ett år senare kompletterade man med en något större variant för att automatisera delar av testprocessen.

Det är svårt för en människa att rita ett streck exakt likadant två gånger, men det är inget problem för coboten.
Foto: Jenny Leyman

Den stora coboten, modell UR10, har försetts med en kraftsensor från UR+-partnern Robotiq, och i den fäster Michael Dovits olika 3D-printade munstycken som efterliknar en penna, ett suddgummi eller en hand, beroende på vilken slags kvalitetstestning som ska utföras. Robotarmen kan röra sig i alla vinklar. Den testar pennor i olika tjocklek, suddfunktioner, skrivhastighet etcetera.

Förutom att det är tråkigt och tidsödande att stå och fylla en skärm med streck gör även roboten jobbet mycket bättre, eftersom en människa inte kan dra ett exakt likadant streck två gånger med samma vinkel och precision.

– Vi gjorde det manuellt tidigare, och lånade in kollegor när vi behövde testa multiuserfunktionen, alltså när två eller fler skriver på skärmen samtidigt. Men skulle kollegan iväg på ett möte fick vi göra om testet, berättar Michael.

Det mest avgörande för beslutet att investera i en cobot var, förutom priset, att den går att använda i kontorsmiljö mitt bland människor. De båda robotarna arbetar helt utan säkerhetsanordningar. Michael demonstrerar hur coboten odramatiskt stängs av om något eller någon kommer i vägen för robotarmen.

Flexibiliteten var också viktig. FlatFrog hade sedan tidigare en stationär industrirobot som med sin säkerhetsbur upptar ett halvt rum inne på testavdelningen. UR10:an är monterad på en ställning som kan köras runt vid behov.

– På morgonen kan vi komma på att vi behöver köra ett par tester, flytta coboten dit vi behöver den och komma igång direkt, säger Pontus.

Cobotarna används väldigt ojämnt i verksamheten. Ibland körs de intensivt i några dygn eller en vecka för att emellanåt stå stilla i ett par veckor. Det är svårt att få fram siffror som visar återbetalningstiden på investeringen eller vad cobotarna betytt ekonomiskt för företaget.

– De är ovärderliga – hur mäter man det, säger Michael Dovits retoriskt.

Pontus Bergendahl tillägger:

– Vi hade inte gjort de här testerna annars, de har blivit en del av vår leverans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127