23948sdkhjf

Världens längsta inomhusbana för test av självkörande fordon

Nu bygger svenska testbädden AstaZero, belägen i Hällered utanför Borås, världens längsta inomhusbana för testning och provning av självkörande fordon. AstaZero har en fullskalig och oberoende test- och demonstrationsmiljö för framtida trafiksäkerhet.

Varje år drabbas mer än 1,2 miljoner människor i världen av trafikolyckor, och ett sätt att minska antalet dödsolyckor är system för autonom körning. Här erbjuder AstaZero en anläggning med olika trafikmiljöer som gör det möjligt att testa avancerade säkerhetssystem och deras funktioner för olika typer av trafik och trafiksituationer.

Många av de avancerade kameror och sensorer som krävs för framtida trafiksäkerhetssystem behöver testas och verifieras i repeterbara ljusförhållanden, som exempelvis motljus och skuggiga förhållanden. Hos AstaZero kommer man nu att testa framtidens automatiserade transportsystem i en inomhusmiljö som liknar en utomhusmiljö.

Testerna kommer att genomföras i det som förmodligen kommer bli världens längsta och största inomhusbana. Banan som planeras vara färdigställd i februari 2021 ska bli 700 meter lång och 40 meter bred, med en central del på 140 meter som kommer att vara 60 meter bred. För att klara av att husera lastbilar, bussar och vanliga personbilar kommer inomhusbanan dessutom ha en invändig takhöjd på 4,6 meter.

– Morgondagens trafiksäkerhetssystem kräver enormt mycket provning, vilket innebär arbete dygnet runt, 365 dagar om året. Med vår nya inomhusbana kommer vi lösa dagsljus och torra vägbanor även klockan 03.00 en natt i november, säger Peter Janevik, vd för AstaZero.

AstaZero ägs av RISE och Chalmers och satsningen stöds av Västra Götalandsregionens program för hållbara transporter med 10 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093