23948sdkhjf

Volvo Cars uppgraderar i Olofström

Det är ungefär två år sedan Schneider Electric vann upphandlingen om installation av ett nytt Scada-system i Volvo Cars fabrik i Olofström. Nu är gamla databaser och servrar utbytta och produktionsmiljön ska kunna överblickas och styras på distans. 

– Att förbereda insatserna och inte ta några onödiga risker är ett av våra viktigaste krav. Det har fungerat långt över min förväntan och detta trots att vi har en mycket stor och komplicerad anläggning i vår Volvo-fabrik i Olofström, säger Ove Jösok, projektledare för Scada-projeket på Volvo Cars.

Supervisory Control And Data Acquisition, Scada är ett system för övervakning och styrning av processer. Med det nya systemet ska IT-utvecklingen underlättas eftersom alla databaser är nya och de gamla servrarna har kunnat stängas ner, samt att det nya systemet är gjort för att underlätta uppgradering framåt. Det finns också möjlighet till styrning och övervakning från vilken uppkopplad enhet som helst.

En inventering av fabriken har gjorts och sådant som inte används eller behövs är utrensat. Bland de nya funktioner som lagts till finns integrerade aggregat och Modbus-funktioner som ska tillgängliggöra aktuella avläsningar. Fokus har legat på ventilation och värme, men även processtyrning som tryckluft och kylvatten ska nu kunna regleras på ett smartare sätt.

–  Jag eftersträvar också en långsiktig relation för att säkerställa framtida uppgraderingar av både mjukvara och hårdvara. Schneider Electric har uppvisat den efterfrågade kompetensen i både utförande och projektstyrning och jag känner mig trygg med vårt val, säger Ove Jösok.

– Det är en väldigt komplex verksamhet som vi har haft i uppdrag att modernisera med minsta möjliga påverkan på den produktion som sker här. Vi har haft ett fantastiskt bra samarbete både med Volvo Cars och deras serviceorganisation Veolia, som har ovärderlig anläggningskunskap. En viktig framgångsfaktor har varit det prestigelösa samarbetet där alla tänkbara hinder och problem har diskuterats helt öppet, säger Mats Wasteby, tekniskt ansvarig från Schneider Electric.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078