23948sdkhjf

Jättar i nytt samarbete för vätgaslastbilar

Volvokoncernen, Daimler Truck, IVECO, OMV och Shell har idag förbundit sig att arbeta tillsammans för att skapa förutsättningar för införandet av vätgaslastbilar i stor skala i Europa. Detta i samarbetet H2Accelerate.

Samtidigt som ett växande antal regeringar och företag ansluter sig till den gemensamma visionen om ett energisystem utan utsläpp, anser bolagen inom H2Accelerate att vätgas är ett nödvändigt bränsle för att fullständigt få bort koldioxid ur lastbilsektorn.

H2A-deltagarna anser att synkroniserade investeringar över hela sektorn under 2020-talet kommer att skapa förutsättningar för storskalig utbyggnad av de vätgasdrivna tunga transporter som krävs för att möta den europeiska ambitionen om nettonollutsläpp till år 2050.

Uppskalningen, som kan ta upp till 10 år, förväntas börja med kunder som är villiga att tidigt ta steget över till vätgasbaserade lastbilar. Dessa flottor förväntas fungera i regionala kluster längs europeiska högkapacitetskorridorer med god infrastruktur för tankning. Under uppbyggnadsdecenniet kan dessa kluster gradvis sammankopplas för att bygga ett paneuropeiskt nätverk.

Uppskalningen i H2Accelerate är uppdelat i två faser:

FAS 1 – FÖRSTA STATIONERNA OCH LASTBILARNA

  • 100-tal lastbilar

  • Upp till 20 högkapacitetsstationer

  • Bevisa konceptet med högkapacitetsstationer

  • Utvalda lägen/kluster

FAS 2 – TÄCKNING I HELA EUROPA

  • Andra halvan av 2020-talet: Volymtillverkning av tusentals lastbilar årligen

  • Snabbt uppnå 10,000 lastbilar

  • Täckning av stora korridorer i Europa

  • Stationer med hög kapacitet/tillförlitlighet

För att uppskalningsfasen ska fungera kommer stör från den offentliga sektorn att behövas, och medlemmarna i H2Accelate förväntas samarbeta för att söka finansiering för tidiga förkommersiella projekt under den första fasen.

– Klimatförändringarna är vår generations stora utmaning och vi står fullt bakom Paris klimatavtal att koldioxid ska fasas ut avseende vägtransporter. Bildandet av H2Accelerate är ett viktigt steg för att forma den värld vi vill leva i, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11