23948sdkhjf

Nya yrken på ingång - möter framtidens teknikomvandling

Tung industri möter akademi. Det handlar om framtidens smarta industri och dess teknologier med digitala tvillingar, AI och cybersäkerhet.

- Många är oroliga för att deras jobb kommer att försvinna då teknikutvecklingen omformar många av dagens arbetstillfällen. Enligt World economic forum kommer 65 procent av dagens lågstadiebarn ha yrken som inte finns idag.

Det säger Tehseen Aslam som är vicerektor för samverkan vid Högskolan i Skövde och delprojektledare för Wiser och fortsätter:

- Den yrkeserfarenhet många har behövs även i framtiden, men behöver utvecklas. Därför är kurserna i sin utbildningsform och omfattning tänkt att kombineras med arbete. 

Wiser är ett projekt som under de kommande fyra åren ska skapa kompetenshöjande insatser inom bland annat framtidens teknologier. Högskolan i Skövde har nämligen precis beviljats 27 miljoner av KK-stiftelsen för att kompetensutveckla yrkesverksamma inom industrin.

- Vi som har arbetat med Wiser är så glada. Vilken julklapp! Digitaliseringen går i en rasande fart och ska Sverige behålla sin konkurrenskraft måste vi föra in ny kunskap i människor. Att lära om och lära mer är avgörande för att Sverige ska lyckas, säger Tehseen Aslam.

För att garantera att kursutbudet ligger på rätt nivå utgår Wiser från industrins behov. De anslutna företagen sätter behoven, Högskolan bidrar in med den senaste forskningen. En kombination som ska leda till att Sverige som industrination blir bättre rustad och mer hållbar. Redan nu har ett 20-tal företag anslutit sig, och fler står på kö.

Några av de anslutna företagen är InExchange, CEJN, Jula, IDC, Xylem, ABB, Science Park Skövde, Volvo Cars och Volvo GTO.

- Vi är glada att kunna medverka i Wiser. Kompetensförsörjning är avgörande för att vi på ABB ska öka vår konkurrenskraft och stå bättre rustade i framtiden, säger Susanne Timsjö, Sälj- och marknadschef på ABB Robotics i Västerås.

Projektet kommer löpa under fyra år, med officiell start i mars 2021. Kurserna som drar igång hösten 2021 är tillgängliga för alla yrkesverksamma att söka.

Projektledare Tehseen Aslam, Högskolans vicerektor för samverkan och lektor i produktionsteknik, Ainhoa Goienetxea lektor i produktionsteknik och Henrik Svensson, lektor i informationsteknologi. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.157