23948sdkhjf

Additiv tillverkning och start-up i kombination

Ingenjörsföretaget Etteplan har inlett ett samarbete med startup-bolaget Wematter för fortsatt satsning på additiv tillverkning, 3D-printing.

Wematter tillverkar 3D-skrivare utrustade med den senaste SLS-tekniken.

Vad är då SLS?

Jo, det är en metod för additiv tillverkning i vilken utskrifterna byggs upp från ett finkornigt pulver - i Wematters fall, Aurora, som består av 100 procent biobaserad polyamid som visat exceptionella hållfasthetsegenskaper.

Genom samarbetet kommer Etteplan bistå Wematter med utvecklingsuppdrag och expertis inom maskin- och mjukvaruutveckling.

- Vi är stolta över att Etteplan har valt oss som leverantör av 3D-skrivare och ser mycket fram emot att fortsätta att utveckla vår verksamhet tillsammans med Etteplan, en föregångare inom additiv tillverkning, säger Robert Kniola, grundare och vd på Wematter.

Genom samarbetet blir Etteplan bland de första att få tillgång till Wematters senaste SLS 3D-skrivare - Wematter Gravity 2021. Skrivaren kommer att vara placerad på Etteplans verkstad i Linköping och användas av Etteplans globala AM-team i syfte utveckla och producera högkvalitativa prototyper och seriemässiga detaljer till olika projekt. Vidare är syftet att genom Etteplan tillgängliggöra SLS-utskrifter för Etteplans olika kunder.

- Våra projekt ställer inte sällan stora krav på kvalitet och flexibilitet. Med Gravity-skrivaren kommer vi att kunna tillgodose våra kunders behov i en allt större utsträckning givet användarvänligheten och flexibiliten med Wematters Gravity, säger Matts Eriksson, Business Unit Director, Engineering Solutions på Etteplan.

- Med vår tidigare SLS-maskin hade vi minst en månads utbildning för en ny operatör att köra maskinen på en grundläggande nivå. Med Gravity är en ny operatör igång på cirka 60 minuter. Detta genom optimerade printparametrar som default vilket möjliggör en ökad flexibilitet, säger Joachim Tollstoy, Regionchef Östergötland, Etteplan och fortsätter:

- Pulverhanteringen är en annan stor fördel då vi kommer runt utmaningarna att hantera pulver in och ut ur maskinen. Installationskraven är ytterligare en stor fördel då maskinen drivs av 220 volt utan behov av tryckluft eller anslutning till ventilationssystem. Wematter har verkligen tänkt till på vilka funktioner som skapar kundvärden för utvecklingsorganisationer som oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079