23948sdkhjf

Toyota tar över som ensam ägare

Toyota Motor Europe tar över som ensam ägare av fabriken i tjeckiska Kolin där bland annat Toyota Aygo tillverkas. Nu utvecklas fabriken efter en ny plattform med hybridteknik, och bland annat kommer nya Toyota Yaris att rulla ut från TMMCZ som fabriken numera heter.

Sedan 2002 har Toyota haft en fabrik tillsammans med franska Group PSA i Tjeckien. Fabriken, Toyota Peugeot Citroën Automobile, har ägts som ett så kallat joint venture men från och med 1 januari 2021 är fabriken helägd av Toyota Motor Europe. Det kommer dock fortsätta att produceras bilar för båda koncernerna.

Fabrikens nya namn är Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, TMMCZ, och med fler än 3 500 anställda är fabriken den största arbetsgivaren i regionen.

Sedan 2005 har fabriken i Kolin tillverkat Toyota Aygo, Peugeot 108 och Citroën C1, och tack vare investeringar på cirka 1,5 miljarder svenska kronor gjorda av Toyota för att expandera och moderna tillverkningen, kan nu även Toyotas nya plattform New Global Architecture (TNGA) användas. Därmed kan nya Toyota Yaris och andra bilar med hybridteknik börja tillverkas i fabriken.

Nu är fabriken en del av Toyotakoncernen som därmed har åtta helägda fabriker runt om i Europa. Ökad efterfrågan på våra bilar samt förberedelser för att tillverka en ny modell innebär att vi går upp på treskift från och med 28 februari, säger Koreatsu Aoki, direktör för fabriken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079