23948sdkhjf

Saab skriver två kontrakt värda 190 miljoner

Saab och Försvarets materielverk (FMV) har tecknat två avtal rörande nästa generations ytfartyg och korvetter. Det samlade kontraktsvärdet går på 190 miljoner kronor.

Saabs senaste två kontrakt avser en produktdefinitionsfas för halvtidsmodifiering av fem befintliga Visby-klasskorvetter, samt en produktdefinitionsfas för nästa generations korvett. Kontrakten omfattar kravanalyser och framtagande av underlag, och är starten på modifieringsarbetet av de fem korvetterna och anskaffandet av Visby Generation 2.

Kontrakten är ett stort kliv framåt för marinen genom vidareutvecklingen av den svenska ytstridsförmågan med såväl nuvarande som nya fartyg. Visbykorvetterna har under 20 år varit banbrytande internationellt och de kommer efter halvtidsmodifiering vara väl rustade för framtidens uppdrag, säger Lars Tossman, chef för affärsområde Kockums och fortsätter:

De erfarenheter och kunskaper som Visby-klassen har samlat under åren kommer väl till pass för utvecklingen av Visby Generation 2.

Visby Generation 2 är en utveckling av Visby-klass version 5 och kommer bland annat att bestyckas med modernt sjömålsrobotsystem, torpedsystem och luftvärnsrobotsystem.

Den första Visby-klassen sjösattes 8 juni 2000 och idag är fem korvetter i operativ tjänst. Produktdefinitionsfasen avseende halvtidsmodifiering som beräknas pågå ett antal år syftar till att göra de fem fartygen i klassen operativt relevanta bortom 2040.

Förutom modifiering av fartygens befintliga system ska luftvärnsrobot tillföras och sjömålsrobotsystemet uppgraderas till senaste version, RBS 15Mk 3, och torpedsystemet till Saabs nya lätta torped, SLWT.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.227