23948sdkhjf

USA sätter nytt rymdrekord

Det amerikanska rymdföretaget SpaceX slog i söndags rekord när de skickade upp sammanlagt 143 satelliter ombord på en och samma raket.

När SpaceX för hundrafemte gången i ordningen flög sin Falcon 9-raket sattes ett nytt rekord över antal satelliter ombord på en och samma bärraket143 stycken.

Satelliterna var av varierande liten storlek och kom från flera olika företag. Söndagens uppsändning var nämligen startskottet för SpaceX samåkningsprogram för mindre satelliter. Idén är att man för en miljon dollar ska kunna boka in sig på en av flera schemalagda uppsändningar och därigenom kostnadseffektivt få ut sin teknik i omloppsbana. Samåkningen är egentligen ingenting nytt för SpaceX men i och med detta program ska allt ske lite mer strukturerat.

Alla är dock inte lika imponerade av det nya satellitrekordet. Enligt svenska Rymdstyrelsen kan det skapas problem när så många satelliter placeras i omloppsbana på en och samma gång, bland annat för de kontrollfunktioner som finns på marken för att hålla koll på alla satelliter för att undvika exempelvis kollisioner.

Ett av problemen är att vi inte ens vet säkert vad alla 143 satelliterna är. Det kommer verkligen bli en utmaning att reda ut dem alla, säger rymdflyganalytikern och astronomen Jonathan McDowell till SpaceNews.

Till exempel varnar en ny rapport från Aerospace Corp för att de väldigt små satelliterna, som ibland inte är större än en skokartong, kan skapa förvirring för rymdtrafikledare. Enligt rapporten har nuvarande rymdtrafikhanteringssystem inte tid att reagera på så många nya rymdobjekt samtidigt.

Det kan ta veckor eller månader att identifiera satelliterna och vissa kan aldrig identifieras alls. Fler och fler tar större plats inom rymdsektorn vilket medför att problem av den här sorten kan uppstå. De stora rymdorganisationerna arbetar dock ständigt med att förbättra tekniken för bevakning av objekt i rymden samt ser till att rymdlagstiftningen hänger med, skriver Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062