23948sdkhjf

Volvo Cars gör sitt bästa halvår någonsin

Volvo Cars redovisar för andra halvåret 2020 sitt bästa resultat någonsin för lönsamhet och försäljning.

Företaget redovisar en omsättning på 151 miljarder kronor och en rörelsevinst på 9,5 miljarder kronor för det andra halvåret 2020. Rörelsevinsten ökade med 8,2 procent för den givna perioden medan omsättningen ökade med 4,9 procent. Rörelsemarginalen uppgick till starka 6,3 procent. 

Resultatet speglar företagets bästa försäljningsresultat någonsin för andra halvåret som påverkades av en stark efterfrågan på Volvo Cars laddbara Recharge-modeller. Volvo Cars sålde 391 751 bilar under de sex sista månaderna 2020, vilket innebär en ökning med 7,4 procent jämfört med samma period 2019 och ökade marknadsandelar på de flesta marknader.  

- Vi agerade beslutsamt för att begränsa pandemins påverkan. Efter en säker omstart av verksamheten såg vi en stark återhämtning och kan redovisa det bästa andra halvåret i företagets historia. Det är också lovande att se den snabbt växande efterfrågan på våra laddningsbara Recharge-modeller, vilket vi förväntar oss ska fortsätta under 2021, säger Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson.  

I Kina och USA, företagets två enskilt största marknader, ökade försäljningssiffrorna för helåret eftersom man under den andra halvåret lyckades vända första halvårets pandemi-relaterade försäljningstapp. I Europa rapporterade företaget en mindre nedgång under andra halvåret till följd av en trög marknad. 

 Om framtiden:

Under 2021 förväntar sig Volvo Cars fortsatt försäljnings- och omsättningstillväxt till följd av ett starkt produkterbjudande och ökad online-försäljning. Förutsatt att marknadsförhållanden fortsätter att normaliseras förväntas denna tillväxt samt fortsatt kostnadskontroll förbättra lönsamheten till nivåer före pandemin.

Med pågående investeringar i ny teknik och nya produkter räknar företaget med en liknande investeringsnivå som under 2020. Kassaflödet förväntas förbli starkt. Volvo Cars räknar också med en fortsatt minskning av de totala koldioxidutsläppen per bil, vilket går i linje med ambitionen att minska utsläppen med 40 procent till 2025.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078