23948sdkhjf

Jättarna främjar samarbete – ska ge en smart fordonsindustri snabbare

Bosch har inlett ett samarbete med Michrosoft som ska samla expertis inom fordons- och molntjänster för att forma nästa generation fordonsprogramvara. Mjukvaruplattformens första prototyp planeras att färdigställas i slutet av 2021.

I ett nytt samarbete ska Bosch och Microsoft utveckla en ny mjukvaruplattform för framtidens fordon, och teknologin grundar sig på molntjänsten Microsofts Azure samt moduler från Bosch.

Fokus i projektet kommer bland annat vara att i samarbete med biltillverkare anpassa nuvarande mjukvaruverktyg till plattformen, vilket ska minska utvecklingskostnaderna för fordonsprogramvara – både inom och mellan företag.

Tanken är att plattformen ska innebära en snabbare tillgång till nya funktioner och digitala tjänster för förare, och för Bosch och Microsoft innebär projektetet ett utbyte mellan två stora aktörer.

Båda företagen har som ambition att göra den nya programvaruplattformen tillgänglig för första fordonsprototyper i slutet av 2021.

Bosch uppdaterar redan bilprogramvara till molntjänster idag. Men med den omfattande mjukvaruplattformen vill vi ytterligare ge biltillverkare möjlighet att utveckla nya funktioner och få dem på vägarna snabbare, säger Markus Heyn, ledamot i koncernledningen för Robert Bosch GmbH.

Mjukvara kommer spela en allt större roll för framtida fordonsgenerationer med trender som eldrivna fordon och automatiserad körning, eftersom mobila tjänster kommer vara omöjliga utan mjukvara. Komplexiteten ökar dock i takt med säkerhetskraven för trådlösa uppdateringar. Det i kombination med antalet olika modeller och serier gör det hela ännu mer utmanande, menar Bosch.

Bosch och Microsoft planerar även att använda företagsplattformen GitHubs för att öppna upp viktiga delar av den nya programvaruplattformen. Detta för att uppmuntra tillverkare till återanvändning av kod och delning av praxis i branschen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125