23948sdkhjf

Så hårt har Svenska Mässan drabbats

För Svenska Mässan överskuggades 2020 av de konsekvenser som coronapandemin inneburit för verksamheten, vars kärnaffär är det fysiska mötet. Årets resultat landar på en förlust efter finansnetto på 278 miljoner. Samtidigt satsat det stort på digitalisering för att möta marknadens efterfrågan på nya tjänster och en trygg återstart.

De omfattande negativa konsekvenserna av coronapandemin gjorde att Svenska Mässan-koncernens nettoomsättning sjönk med cirka 60 procent till 525 miljoner kronor 2020 (1 272 miljoner 2019).

– Detta visar hur oerhört hårt pandemin har slagit mot koncernens alla delar – mässor, möten, hotell och restaurang, skriver Svenska Mässan.

Koncernens resultat före avskrivningar uppgick till -108 miljoner kronor (184 miljoner 2019), och resultatet efter finansiella poster uppgick till -278 miljoner kronor 2020. Motsvarande siffra 2019 var 15 miljoner. Koncernens kassaflöde efter investeringar landade på -235 miljoner kronor (-7 miljoner 2019).

Trots årets resultat menar mässan däremot att de fortsatt står finansiellt stark och under året genomfördes en extern värdering av fastighetsbeståndet. Bedömt marknadsvärde är cirka 5,7 miljarder kronor, vilket ger en beräknad justerad soliditet på cirka 60 procent. Tack vare dessa tillgångar ska likviditeten under 2020 ha kunnat säkras genom upptagandet av nya kreditfaciliteter.

– Vi inledde 2020 med stor optimism och genomförde ett flertal mässor med stor framgång samtidigt som vi hade historiskt hög beläggning i mässhallarna i början av året. Men med coronapandemin och restriktionerna som följde, föll vår omsättning över en natt, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef, Svenska Mässan Gothia Towers.

Inledningen på 2021 har inneburit fortsatta utmaningar för hela besöksnäringsbranschen vilket gör att det fortfarande går tungt även för Svenska Mässan.

– Vi befinner oss fortfarande mitt i pandemin och det är tveklöst den största utmaning vi upplevt under de över 100 år som Svenska Mässan existerat. Som privat och ekonomiskt fristående stiftelse står vi på egna ben, säger Roger Holtback, styrelseordförande för Svenska Mässan Stiftelse.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11