23948sdkhjf

Ny anläggning förser 102 fordon med el

I slutet av förra veckan invigde Volvo Cars, Essity, BatteryLoop och Stena Fastigheter en ny anläggning med 78 laddstationer för el- och hybridbilar, samt 24 laddstationer för el-cyklar. Anläggningen ligger vid Essitys affärscenter i Mölndal och här kommer bilarna att laddas av solel.

Vid en ny anläggning för elfordon i Mölndal kan totalt 102 fordon förses med klimatsmart el. Elen kommer från energilager som är tillverkade av batterier från eldrivna bilar och som laddas av solpaneler.

Det är Volvo Cars, Essity, BatteryLoop och Stena Fastigheter som tillsammans jobbat för att ta fram en möjlig lösning, och eftersom Stena Fastigheter tidigare redan byggt en mindre anläggning för laddning tillsammans med Volvo Bussar och BatteryLoop, blev det här en möjlighet att testa satsningen i en större skala.

Genom att vi kan erbjuda våra kunder att ladda bilen med solenergi, oavsett väder, dygnet runt, bidrar vi till än mer hållbara resor för medarbetarna på Essity. Med ett batterilager av denna omfattning kan vi bidra till förbättrad effektreglering och energilagring i byggnaden, vilket utgör en stabiliserande funktion för ett elnät i förändring, säger Agneta Kores, vd för Stena Fastigheter i Göteborg.

När ett eldrivet fordon, efter många år i trafik, är i slutet av sin livscykel har batteriet fortfarande en stor del av kapaciteten kvar, tillräcklig för att använda i de system med energilager som byggs av BatteryLoop. Så istället för att skicka batterierna till återvinning får de ett andra liv, vilket är precis vad batterierna i den nya anläggningen har fått.

– Det här är ett mycket spännande samarbete där vi tillsammans sluter cirkeln och skapar ett hållbart kretslopp kring bilar som drivs med batteri. Vi ger batterierna ett andra liv i vårt smarta energilagringssystem BLESS där den kommersiella livslängden för batterier säkras, samtidigt som belastningen på miljön minskar, säger Rasmus Bergström, vd för BatteryLoop.

Susanne Hägglund som ansvarar för den globala eftermarknadsaffären på Volvo Cars, tillägger:

– Volvo Cars har stora ambitioner gällande cirkulär ekonomi och vi lägger stor kraft på att hitta nya affärsmodeller som gör det möjligt att maximera användningen av batterier under hela deras livscykler. Detta projekt ligger i linje med de ambitionerna och kommer att ge oss nya lärdomar om batteriernas livslängd och hur de kan användas utanför våra bilar.

För Essity är hållbara energilösningar en viktig del av hållbarhetsarbetet.

I Essitys klimatarbete är mer hållbara energilösningar i fokus. I det här fallet handlar det om att tillhandahålla hållbarhetslösningar för våra anställda, där möjligheten till laddning på arbetsplatsen kan vara avgörande för att ta steget till en mer hållbar transportlösning. Essity har även tagit steget till omställning av tjänstebilsflottan, där i praktiken endast laddbara fordon är tillåtna, säger Axel Thegerström Edh, hållbarhetsdirektör på Essity.

Fakta om anläggningen:

  • Basen i BatteryLoops BLESS hos Essity är fem Volvo XC40 Recharge batterier och förser 78 laddplatser och 24 elcyklar med el.

  • BLESS är kopplat till 446 solpaneler som täcker en yta av 833 kvadratmeter på Essitys tak.

  • Solpanelerna producerar cirka 150 Mwh per år som motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för cirka 50 lägenheter.

  • Systemet ger en beräknad minskning av 69 ton koldioxid per år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078