23948sdkhjf

60 blir av med jobbet när svenska fabriken stängs

Bosch Rexroth planerar att lägga ned sin fabrik i Älvsjö, Stockholm, eftersom bolaget vill slå ihop all sin hydraulcylinderproduktion för den europeiska marknaden till fabriken i Lohr, Tyskland. Nu riskerar 60 anställda vid Stockholmsfabriken att bli arbetslösa.

Innan slutet av 2022 ska Bosch Rexroth ha lagt ner sin fabrik i Älvsjö helt. Här produceras hydraulcylindrar för industriella applikationer till den europeiska marknaden, vilka används i till exempel verktygsmaskiner eller maskiner för tung industri.

Anledningen är att företaget ser en sjunkande marknad i Europa, i synnerhet för den tunga industrin och en minskad förfrågan på hydraulcylindrar. Som ett resultat av detta ökar konkurrensen om de återstående kunderna i Europa, och för att kunna fortsätta ha en konkurrenskraftig produktion planerar Bosch Rexroth därför att slå samman all produktion av hydraulcylindrar för den europeiska marknaden i Lohr.

– Eftersom den europeiska marknaden för hydraulcylindrar krymper är det ekonomiskt ohållbart för Rexroth att ha flera fabriker i Europa. Planen att slå samman all produktion till ett ställe är därför nödvändig, berättar Anders Garnell, ansvarig för Rexroth’s svenska försäljningsverksamhet, för Verkstäderna.

Idag arbetar omkring 60 personer vid fabriken i Älvsjö, vilka alla kommer omfattas av nedläggningen.

För att rädda så många arbetstillfällen som möjligt har Bosch Rexroth börjat söka efter ett företag som kan ta över de anställda för annan produktion.

– Om detta inte lyckas är målet att reducera arbetslösheten i så hög grad som möjligt på ett ansvarsfullt sätt, skriver bolaget.

I lokalerna i Älvsjö finns, förutom produktionen, även Bosch Rexroths säljorganisation för den svenska marknaden. I samband med den planerade flytten av produktionen kommer företaget söka efter nya lokaler för den återstående organisationen.

Alla anställda och de fackliga organisationerna har informerats om planerna och nu blir nästa steg att inleda fackliga förhandlingar.

Hur tog personalen i Stockholm beskedet?

– Precis som vid alla förändringar så reagerar vi människor olika när vi blir informerade om en förändring. Vi chefer håller en ständig dialog med våra medarbetare genom hela processen, säger Anders.

Bosch Rexroth sysselsätter idag omkring 550 anställda i Sverige, och trots nedläggningen av Stockholmsfabriken kommer den svenska marknaden fortsätta vara viktig för företaget.

– Kunder kommer ha tillgång till samma utbud av service och support då den svenska säljorganisationen fortsätter bedriva sin verksamhet som vanligt. Detsamma gäller Customizing Center i Helsingborg, service och reparationer i Örnsköldsvik samt Bosch Rexroths fabrik i Mellansel som producerar Hägglunds-produkter, skriver bolaget.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.126