23948sdkhjf

Scania omorganiserar

Med ett högt tempo i teknikskiften och förändrade affärsmodeller vid horisonten anpassar Scania nu både den industriella, kommersiella och affärsutvecklande organisationen för att stå bättre rustade för framtiden.

Från och med idag, fredag 7 maj, har Scanias nya omorganiastion av företaget trätt i kraft.

Förändringen består av en sammanslagning av forskning och utveckling, produktion, logistik och inköp till en industriell organisation – Industrial Operations. Sammanslagningen ska möjliggöra för ytterligare produktivitets- och flödesfokus och ge en högre beredskap för att möta en värld i förändring.

Vidare slås dagens marknadsbolag för försäljning och service ihop med bolagets kundfinansieringsverksamhet för att möta en högre grad av integration i framtida kundlösningar. Den nya organisationen kommer att heta Commercial Operations.

Samtidigt har bolaget etablerat en ny ledningsenhet – Mobility Solutions. Det är en sammanslagning av Autonomous Solutions och det helägda dotterbolaget LOTS Group.

– Vi tar ett rejält steg i transformationsresan för att anpassa Scania för framtiden och för att fortsätta att driva skiftet till ett hållbart transportsystem. Vi har gjort banbrytande förändringar tidigare avseende exempelvis modularisering och flödesoptimering och nu är det dags för ytterligare ett sådant steg, säger Scanias nytillsatta vd och koncernchef Christian Levin och fortsätter:

– Vi kommer att fokusera än mer på flexibilitet och snabbhet, men vi för också in ett värdeströmsbaserat flödestänk och ett ännu större fokus på affärsutveckling, säger Scanias vd och koncernchef Christian Levin.

Representanter från fackföreningarna – Michael Lyngsie från IF Metall, Lisa Lorentzon från Akademikerföreningen, Mari Carlquist från Unionen och Mikael Svalefors från Ledarna, tillägger:

– Vi fortsätter vår täta dialog med ledningen för att säkra våra medlemmars intressen och välkomnar att berörda medarbetare nu involveras i framtagandet av nya arbetssätt.

I samband med omorganisationen sker också förändringar i den verkställande ledningen:

  • Anders Williamsson blir chef för Scanias industriella verksamhet – Industrial Operations. Williamsson är idag inköpschef på Scania.

  • Mats Gunnarsson blir chef för Scanias kommersiella verksamhet, Commercial Operations. Gunnarssons tidigare roll var regiondirektör för Amerika.

  • Martin Lewerth blir chef för den nya avdelningen Mobility Solutions. Lewerth tillträdde tjänsten redan 1 april, 2021 och var tidigare chef för LOTS Group.

I Scanias verkställande ledning med titeln Executive Vice President ingår även fortsatt:

  • Alexander Vlaskamp, Försäljningsdirektör.

  • Helle Bay, Personaldirektör. HR-enheten byter också namn till People & Culture.

  • Johan Haeggman, Finansdirektör.

– Med olika bakgrund och med ett värdegrundat ledarskap kommer detta team och vår nya struktur att möjliggöra för den stora Scaniafamiljen att fortsätta ha fullt fokus på att vara en stark partner till våra kunder, avslutar Christian Levin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125