23948sdkhjf

Robotar tar över solenergibranschen

- Vår vision är att möjliggöra kostnadseffektiv massproduktion av solfångare över hela världen, att producera värme direkt från solljus, säger Joakim Byström, vd på Absolicon.

Absolicon har utvecklat hållbar solteknik i 20 år och producerar paraboliska solfångare. Solfångarna producerar värme och ånga upp till 160 grader för industriföretag och fjärrvärmenät. Nu samarbetar de med ABB.

- Genom att utveckla en automatiserad produktionsprocess stärker vi vår globala attraktionskraft då vi kan minska priset på våra solfångare radikalt och samtidigt tillverka dem med konsekvent hög kvalitet. Produktiviteten som möjliggörs av ABBs robotar innebär att vi kan göra det möjligt för solenergi att konkurrera prismässigt med konventionella metoder för industriell uppvärmning för första gången, säger Joakim Byström.

Massproduktionen av koncentrerade solfångare ska ske i Absolicons fabrik i Härnösand. Absolicons robotiserade produktionslinje använder två ABB-robotar.

- Vår nya automatiserade produktionslinje kan tillverka en komplett solfångare var sjätte minut. Medan våra konkurrenter förlitar sig på en manuell intensiv tillverkningsprocess kan vi göra det med fem personer, två robotar och en bråkdel av komponenterna, säger Joakim Byström.

- Genom att hjälpa Absolicon att snabba upp sin produktion från tre enheter per dag till en var sjätte minut spelar våra robotlösningar en avgörande roll i att påskynda den globala omställningen till hållbar teknik och säkerställer att Absolicons tillverkningspartners konsekvent kan producera solfångare globalt, säger Sami Atiya, chef för ABBs affärsområde Robotics & discrete automation. 

- Vårt arbete med ABB för att skapa denna automatiserade produktionsprocess är en viktig möjliggörare för att förverkliga vår vision, medan ABB:s globala serviceorganisation kommer att vara en mycket värdefull resurs för våra nya kunder i takt med att vi rullar ut vår nya automatiserade produktionslinje globalt, avslutar Joakim Byström.

Nästa fas i projektet innefattar leverans av kompletta robotiserade produktionslinjer till tillverkningspartners runt om i världen. De båda företagen ska samarbeta gällande utveckling, försäljning och marknadsföring.

En första produktionslinje har levererats till en partner i Kina, och ramavtal om förvärv av robotiserade produktionslinjer har tecknats med partners i ett dussin länder där ABB levererar robotarna till alla nya installationer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.172