23948sdkhjf

Värmepumpar och bränsleceller går ihop

Samarbetet ska förenklat sagt kombinera värmepumpcentraler med bränslecellsystem.

De som signerat ett inledande samarbetsavtal är teknikbolagen ES Group och Powercell Sweden. Nu ska de testa och utvärdera möjliga synergier baserat på att kombinera bolagens respektive produkter. 

– Vi är två bolag som på var sitt håll utvecklat patenterad teknik och koncept med stor nytta för den hållbara energiomställning som pågår i samhället, säger Fredrik Sävenstrand, vd för ES Group. 

Samarbetet kommer att bedrivas i projektform för att tillsammans ta fram och testa ett prototypsystem som kombinerar ES Groups värmepumpcentraler med Powercells bränslecellssystem. 

 – Energimarknaden genomgår stora förändringar för att möta utmaningarna i den pågående omställningen mot ett fossilfritt samhälle och vi vill titta närmare på vilka möjligheter som finns genom att kombinera båda bolagens produkter, säger Andreas Bodén, försäljningschef på Powercell.

- Utvecklingen skapar stora möjligheter för det vi kallar decentraliserade integrerade energisystem, där värmesystem och eltillgång koordineras för att skapa maximal nytta för enskilda såväl som för elnätstrukturen och för samhället, säger Fredrik Sävenstrand och avslutar:

- Det här samarbetet syftar till ett pilotprojekt där vi vill undersöka de potentiella synergier som vi idag ser mellan våra respektive teknikplattformar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063