23948sdkhjf

Nytt för svarven

Sandvik Coromant har lanserat två nya svarvsorter speciellt framtagna för varmhållfasta superlegeringar.

Svarvsorten S205 för finbearbetning och medelgrov finbearbetning och den keramiska sorten CC6165 för grovbearbetning och medelgrov finbearbetning är utformade för att klara besvärliga ytor i varmhållfasta superlegeringar, HRSA.

- CC6165 och S205 har tagits fram för att underlätta för operatörer att klara utmaningarna med att arbeta i HRSA, så att de kan få ut mesta möjliga av de här materialens unika fördelar. Faktum är att våra utvärderingar har visat en 210-procentig ökning av verktygslivslängden jämfört med konkurrerande verktyg när S205 används för att bearbeta en teststång av åldrad Inconel, säger Rolf Olofsson som är Product manager på Sandvik Coromant.

Eftersom HRSA-materialen har en metallsammansättning som gör att de är höghållfasta även vid temperaturer på upp till 1 000 grader sliter de mycket hårt på verktygen vid bearbetning förklarar företaget. Det är just den unika förmågan hos dessa nickel-, järn- och koboltbaserade superlegeringar att behålla sina egenskaper även när de närmar sig smältpunkten för grundmetallen som gör dem så svåra att bearbeta.

Sandvik Coromants nya svarvsorter är optimerade just med dessa bearbetningsutmaningar i åtanke. S205 är en sort med kemisk ångdeponering som har tagits fram för bearbetning i sista steget av komponenter för flygindustrin. Den ska ge ökad produktivitet tack vare högre skärhastigheter vid medelgrov finbearbetning och finbearbetning.

CC6165 är tillverkad av SiAION-keramik, en specialklass av värmeresistenta material med hög hållfasthet vid höga temperaturer och optimerad för grovbearbetning och mellanbearbetning av varmhållfasta superlegeringar samt för profilsvarvning och allmän svarvning.

I likhet med S205 är typiska komponenter som bearbetas med CC6165 bland annat turbinskivor, höljen, ringar och ventiler.

Jämfört med föregångaren CC6160 har Sandvik Coromants svarvsort CC6165 förbättrad eggseghet för säker bearbetning av ännu mer krävande HRSA-ytor. Den medger också högre spånavverkningshastigheter och bidrar därmed till att öka produktiviteten och minska kostnaden per komponent.

- Medan sorten CC6160 är förstaval för grovbearbetning till medelgrov finbearbetning av förbearbetade varmhållfasta superlegeringar vid stabila förhållanden klarar nya CC6165 ännu mer svårbearbetade material, förklarar Rolf Olofsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078