23948sdkhjf

Konkurserna minskar kraftigt - men fler anställda får gå

Antalet företag i Sverige som går i konkurs fortsätter minska kraftigt. Under maj gick 506 aktiebolag i konkurs - en minskning med 25 procent och lägsta siffran sedan 2008.

Det meddelar kreditupplysningsföretaget Creditsafe i sin månadsrapport.

Men trots få konkurser sett till antal, är det både flera stora företag och arbetsgivare som gått i konkurs. Totalt berördes 1 734 anställda av månadens konkurser. Senaste det var så många drabbade var april förra året.

En bidragande faktor till de låga konkurstalen både i Sverige, våra nordiska grannländer och runt om i Europa är olika stödpaket och skattelättnader. 

-  Det blir avgörande på vilket sätt som stödpaketen ska betalas tillbaka. När pandemistöd och skatteanstånd släpper ska tusentals företag med likviditetsproblem betala tillbaka sina skulder, totalt 45 miljarder kronor. Dessa företag riskerar konkurs under hösten om det inte finns en tydlig plan från regeringens håll, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

De tio största aktiebolagskonkurserna under maj månad var:

Flygbolaget Norwegians svenska dotterbolag, Norwegian Air Sweden AB med nästan 1 miljard i omsättning är den i särklass största konkursen. 

Konsultföretaget Spectra Premium i Trollhättan med 285 miljoner i omsättning.

Totalt var det fem konkursade företag med över 100 miljoner i omsättning - däribland C P Byggproduktion AB, Miljörivarna i Skandinavien AB och WermlandsBygg i Sverige AB.

Även Optotech i Varberg AB, Kallas Vård i Stockholm AB, Hotel Management Sverige AB, Istanbul Food AB och Cavalet AB är med på listan över de tio största konkurserna för månaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125