23948sdkhjf

Framställer sin egen kvävgas

Det svenska designföretaget Syntronic producerar kretskort för applikationer inom bland annat telekomindustrin, fordonsindustrin och försvarsindustrin i sin fabrik i Kumla.

En viktig del i deras process vid tillverkning av kretskort är nitrogen, kvävgas. Nu har de valt att köpa in en kvävgasgenerator från Atlas Copco Compressor. 

Syntronic är ett globalt design- och konsultföretag som startade i Stockholm 1983 och som idag finns på flera platser i Nordamerika, Europa och Asien. I Sverige finns företaget i ett flertal olika orter, däribland i Kumla. Verksamheten utvecklas kontinuerligt och idag jobbar ett 40-tal personer på två monteringslinor. 

De kretskort som produceras i Syntronics fabrik i Kumla är både prototyper och volymprodukter där designen tagits fram av kunden själv eller av Syntronics designteam på uppdrag av kunden. Produktionslinorna är anpassade för ytmontering och lödningen sker i stora lödugnar där lodet smälts ned och kopplar ihop komponenterna på kretskortets yta.

Är det fråga om mindre komponenter i begränsade serier så har Syntronic även en maskin för selektiv lödning. För att undvika korrosion och för att öka kvaliteten i lödprocessen ersätts det syre som omger kretskortet med nitrogen av mycket hög renhet.

Antingen kan man köpa kvävgas - eller så får man producera den själv. Syntronic är ett av de företag som valt att framställa egen kvävgas på plats i fabriken. Med en egen kvävgasgenerator följer en rad fördelar och jämfört med kvävgas på flaska eller tank ska det gå att spara så mycket som 80 procent. En av fördelarna är att miljöpåverkan blir mindre eftersom gastransporter med lastbil elimineras. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078