23948sdkhjf

Hema rostfritt har fördubblat sin maskinkapacitet

Här arbetar 23 stycken. På Lillsjöns Industriområde ryms hela verksamheten på 8000 kvadrat. Här tillverkas rostfria anläggningar och vattenreningstankar  - ofta sju meter höga men även tankar med tolv meters höjd byggs emellanåt i lokalerna. Runt 250 ton rostfritt förädlas årligen. 

En 20 meter lång fiberlaserskärmaskin på 6 kilowatt från Bystronic har installerats under våren med kapacitet att skära plåtar med 6,2 meters längd och en bredd på 2,5. 

De har även en liknande maskin.

– Den är på 4 kilowatt och är ännu längre med sina 23 meter. Med den kan vi ta plåtar upp till 8 meters längd vilket vi behöver skära ibland för våra största vattentankar, säger Stefan Moberg som är vd på företaget och berättar vidare om verksamheten:

- Mycket av det vi gör går även på export. Runt 75 procent ungefär, Thailand producerar fem gånger mer stärkelse än hela Europa, så många anläggningar går dit.

Här i Älmhult var man bland de första i Norden med en 8-meters laser. Den finns kvar - men de har också köpt en ny. Laseroperatör Håkan Moberg minns när han startade den första laserskärarmaskinen som på den tiden var en revolutionerande maskin.

– Det var vecka 17 år 2001 då vi tryckte på startknappen, det var en speciell känsla minns jag, och den har gått många timmar sedan dess.

Och den används fortfarande.

– Vi körde den igår, och vi har ordrar som ligger på den, de allra största tankarna vi får beställningar på behöver just den här storleken. Det är klart att den nya är snabbare, i den är det bara att lägga in plåten och trycka på start. Skärhastigheten med fibertekniken är imponerande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.128