23948sdkhjf

Sandviks förvärv breddar CAM-verksamheten

Sandvik har tecknat ett avtal med Battery ventures om att förvärva det amerikanska bolaget Cambrio som erbjuder integrerade lösningar inom CAD/CAM-mjukvara för tillverkningsindustrier såsom fordons-, transport-, energi-, medicin- och flygindustri.

− Detta är i linje med vår strategi att växa organiskt och genom förvärv inom området för avancerad tillverkning, specifikt med fokus på industriell mjukvara, industriella metrologilösningar och 3D-printing. Cambrio kommer att möjliggöra ett breddat kunderbjudande som täcker mer av kundernas totala tillverkningsprocess, säger Stefan Widing, vd och koncernchef för Sandvik.

Sandviks strategiska ambition är att erbjuda kunderna mjukvarulösningar som möjliggör automatisering av den totala värdekedjan vid komponenttillverkning – från design och planering till produktionsberedning, tillverkning och kvalitetssäkring. Computer aided manufacturing, CAM spelar en avgörande roll i den digitala tillverkningsprocessen, där den möjliggör automatiserade lösningar från design till maskinbearbetning.

Genom att förvärva Cambrio ska Sandvik etablera en viktig position på CAM-marknaden, vilken inkluderar både specifik verktygstillverkning och mer generell maskinbearbetning. Detta kommer att komplettera det existerande kunderbjudandet inom Sandvik manufacturing solutions.

Cambrios produktportfölj inkluderar Gibbscam med fokus på fräsning och svarvning, Cimatron som är specialiserad på formgjutning, och Sigmanest som är avsedd för effektiv metallbearbetning och nesting.

− Genom att addera Cambrios produkterbjudande kommer vi att kunna hjälpa våra kunder att öka produktiviteten ytterligare i den bredare värdekedjan. Vi delar en gemensam ambition att automatisera arbetsflöden och göra våra kunder mer effektiva och hållbara. Jag ser fram emot att välkomna Cambrio teamet till Sandvik, säger Mathias Johansson, chef för Design & planning automation, en division inom Sandvik manufacturing solutions. 

Cambrio är baserat i Ohio, USA, och har 375 medarbetare. 2020 hade bolaget en försäljning på 628 miljoner kronor. 

Förvärvet förväntas slutföras under det andra halvåret 2021 om berörda myndigheter så godkänner. 

Parterna har kommit överens om att inte avslöja köpesumman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125