23948sdkhjf

För säkrare verktygs skull

Bosch har tagit fram ett säkerhetsindex för att mäta säkerhetsmedvetenheten i hantverkarbranschen.

Bosch Professional safety index är baserat på en undersökning som genomförts med hantverkare i Sverige och ska ge en indikation på säkerhetsmedvetenheten bland hantverkare i Sverige. 

Detta planeras bli en årlig återkommande undersökning vars syfte är att följa och mäta utvecklingen kring säkerhetsmedvetenheten i hantverkarbranschen över tid.

Indexet har en skala på 0 till 100. Ju närmare 100 – desto högre säkerhetsmedvetenhet. I år blev index 67 men vissa grupper sticker ut. Yngre hantverkare, 18 till 49 år och de som arbetat kortast tid får 64. Högst säkerhetsmedvetenhet finns hos äldre och hos kvinnor med index på 70 repektive 72. Det finns dock fortfarande mycket jobb kvar för att nå upp till 100, menar de.

– I hantverkaryrket gäller det att ha bra koll på säkerheten för att både undvika och reducera arbetsplatsskador. På Bosch jobbar vi aktivt med att utveckla våra verktyg och tjänster så de blir ännu säkrare så att professionella hantverkare kan känna sig trygga vid verktygshanteringen men det är tydligt att vi behöver göra mer för att uppmärksamma säkerheten. Genom att mäta säkerhetsmedvetenheten över tid är vi säkra på att Bosch Professional safety index kommer att öka kunskapen och bidra till en säkrare arbetsplats för professionella hantverkare, säger Jan Samuelsson, verktygsspecialist på Bosch Professional.

Frågorna i undersökningen visar bland annat att endast var tredje hantverkare mellan 18 och 49 år brukar följa de säkerhetsföreskrifter som gäller för olika verktyg, men för hantverkare mellan 50 till 79 år är det nästan varannan hantverkare som följer säkerhetsföreskrifterna.

Undersökningen visar även att nära sju av tio hantverkare brukar ta hänsyn till att verktyg vibrerar i sitt yrke, ändå svarar två av tio att de har fått arbetsskador från vibrerande verktyg.

Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av Bosch Professional. 333 intervjuer genomfördes mellan den 20 och 29 augusti 2021. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.797