23948sdkhjf

Stark efterfrågan och ansträngd försörjningskedja påverkar ABB

– Givet situationen med en ansträngd försörjningskedja är jag nöjd med att vi uppnådde en bra marginal det här kvartalet. Vårt kassaflöde var mycket starkt och skapar gott om utrymme i balansräkningen för både organisk tillväxt och förvärv, samt att belöna våra aktieägare.

Så summerar ABBs vd Björn Rosengren årets tredje kvartal.

Intäkterna uppgick till drygt 7 miljarder dollar (cirka 60 miljarder kronor). Förra året blev intäkterna nästan 6,6 miljarder (cirka 57 miljarder).

Rörelseresultatet blev 852 miljoner dollar (cirka 7 324 miljoner kronor) att jämföra med förra årets 71 miljoner (cirka 610 miljoner).

Kassaflödet från rörelsen, totalvärdet för både kvarvarande och avvecklad verksamhet uppgick till 1,1 miljarder dollar (cirka 9,46 miljarder kronor). Förra året var motsvarande siffra 408 miljoner (cirka 3 507 miljoner). 

– Det tredje kvartalet målade upp en blandad bild, med å ena sidan hög efterfrågan som resulterade i en stark ordertillväxt, å andra sidan en ansträngd försörjningskedja, vilket påverkade våra intäkter mer än väntat. Vi förbättrade dock både det underliggande operativa resultatet och marginalen, levererade ett starkt kassaflöde, gjorde framsteg med portföljförändringar och genomförde viktiga produktlanseringar. 

– Orderingången ökade med 29 procent, 26 procent på jämförbar basis jämfört med föregående år. Vi satsar medvetet på att kontrollera att de order vi accepterar stödjs av verklig efterfrågan, men i den nuvarande situationen med en ansträngd försörjningskedja är det rimligt att anta att en viss andel av kunderna lägger extra order för att säkra framtida leveranser.  

– Intäkterna hämmades av en begränsad försörjningskedja som ledde till försenade kundleveranser. Detta härrörde främst till halvledare och obalans i den övergripande försörjningskedjan, där påverkan var tydligast inom Electrification och Robotics & discrete automation. Intäkterna ökade med 7 procent, 4 procent på jämförbar basis.

– Jag är nöjd med att vi levererade ytterligare ett kvartal med starkt kassaflöde, vilket mer än fördubblades jämfört med föregående år, till 1,1 miljarder dollar, kommenterar ABBs vd Björn Rosengren.  

Under det fjärde kvartalet 2021 förväntar sig ABB att en fortsatt ansträngd försörjningskedja påverkar kundleveranserna. Den jämförbara intäktstillväxten förväntas ligga på ungefär samma nivå som för det tredje kvartalet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Polestar vill till Göteborg – och dubblera personalstyrkan
Automatiserad produktion: ”Ett måste för att vara konkurrenskraftig”
Nya kurser i elektroteknik: ska matcha industrins behov
Produktionsdagen: Hur attraherar vi generation Z?
Northvolts vd kan utses till världens främsta entreprenör
Nytt forskningsprojekt ska säkra framtidens komponenter

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125