23948sdkhjf

Lösningen på ökad efterfrågan? Coboten

Det är inte vem som helst eller vad som helst som ökar medarbetarnöjdheten i svenska verkstäder - det är flexibla cobotar. Det är FT-Produktion i Åseda ett bevis på.

FT-produktion tillverkar metallprofiler som levereras till olika kunder inom olika branscher så som biltillverkare, byggföretag och möbelindustrin. När stor biljättar som Volvo och Scania hörde av sig med stora förfrågningar var de tvungna att öka produktionskapaciteten.

Att hitta kvalificerad personal varken är eller var lätt. Lösningen blev därför att automatisera delar av verksamheten.

– Det är svårt att rekrytera den arbetskraft som behövs. Tack vare automation kan en operatör ha tre eller fyra maskiner i drift samtidigt utan problem. Vi försöker eliminera monotona, manuella uppgifter genom att robotisera de större produktionskörningarna, så att de anställda får mer tid till att arbeta med mindre körningar och får större variation i arbetet, säger Joakim Karlberg, som äger och driver verkstaden FT-Produktion tillsammans med sin syster.

Företaget valde istället att investera i en flexibel robotcell bestående av en UR5-cobot från Universal Robots, två RG2-robotgripdon från OnRobot och en ProFeeder från EasyRobotics. Denna trio har automatiserat maskindriften hos företaget. Trion är dessutom värdefull för affärerna. Bolaget kan ta emot större ordervolymer och har kortare leveranstider. 

– Vi valde en kombination av lösningar från OnRobot, Universal Robots och EasyRobotics eftersom de är enkla att programmera och att investeringen i den här lösningen skulle betala sig på bara nio månader, berättar Joakim. 

Med en cobot kan en körning bestående av 150 000 enheter tillverkas på mindre än två månader. Ett gripdon flyttar robotarmen en obearbetad del och placerar den i en CNC-maskin. Under samma rörelse av armen tar det andra gripdonet en färdig del från CNC-maskiner och placerar den i en behållare. Detta arbete minskar cykeltiden med 12 sekunder per uppgift. Det i sin tur innebär att FT-produktion sparar in 500 timmar när de tillverkar en serie på 150 000 delar.

Robotarmen hjälper företaget att förkorta sina ledtider. Foto: Universal Robots

Verkstaden tillverkar 650 olika aluminiumprofiler. Produktionskörningarna varierar mellan fem till 150 000 enheter. På grund av de varierande uppgifterna och volymerna så är flexibel automation nödvändig. En enskild cobotlösning måste kunna hantera många olika delar på så kort tid som möjligt.

– Cobotarna tar inga jobb. Vi kan ta oss an fler order och leverera fler detaljerade delar med högre kvalitet när vi använder dem. De har varit enkla att installera och justera, så vi har kunnat göra allt själva, fortsätter Mikael Andersson, maskintekniker men numera även robotprogrammerare och robotoperatör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078