23948sdkhjf

Det går sakta men säkert upp för Scania

Den globala återhämtningen har fortsatt under årets första nio månader om än i svagare ökningstakt under tredje kvartalet meddelar Scania.

I det tredje kvartalet ökade nettoomsättningen med 8 procent till 32 818 miljoner kronor från förra årets 30 374 miljoner.

Rörelseresultatet ökade med 26 procent till 3 073 från motsvarande siffra förra årets tredje kvartal som var 2 436 miljoner.

– Den globala återhämtningen har fortsatt under årets första nio månader om än i svagare ökningstakt under tredje kvartalet. För våra kunder har transportaktiviteten varit fortsatt hög under perioden och efterfrågan på Scanias produkter och tjänster var god på i stort sett alla marknader, kommenterar Scanias vd Christian Levin och fortsätter:

– Scania lyckades länge hålla i gång produktionen och mota bort oplanerade stopp orsakade av komponentbrister. Under tredje kvartalet blev vi till sist tvungna att periodvis dra ner volymen i produktion till följd av pandemirelaterade störningar hos våra underleverantörer med följdeffekter på vår försörjningskedja. Det ledde till ett volymbortfall av framförallt lastbilar. Komponentbristen har också orsakat ökade kostnader i våra försörjnings- och leveransflöden. Både försäljning och resultat har påverkats negativt av störningarna under tredje kvartalet.

– Med flexibilitet och en förmåga att snabbt dra ner kostnader har vi ändå lyckats leverera ett starkt resultat och en klar förbättring från jämförelseperioden 2020 som var hårt drabbad av pandemin. Än är lösningen på halvledarbristen inte här men vi fortsätter parera situationen med hjälp av en snabbrörlig produktionsplaneringsprocess och transparens i dialogen med våra kunder och underleverantörer. 

Framåt är det svårare att uttala sig om.

– Utsikterna för affärsklimatet framåt är svåra att förutspå med en del osäkerhet inom den globala ekonomin. Därtill fortsatt pandemi, komponentbrist och en politisk osäkerhet med ansträngda handelsrelationer, säger Christian Levin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081