23948sdkhjf

Hållbarhet är en överlevnadsfråga för företagen

Att ställa om till en mer hållbar och cirkulär produktion är viktigt för att överleva som företag. Det diskuterades på BusinessForum 2021. Vi kikar på vad närvarande hade att säga om hållbarhet.

Eurochambres 

– Ett globalt problem kräver globala lösningar. Vi behöver full mobilisering från industrisektorn för att lyckas minska koldioxidavtrycket. 

Det var så Ben Butters, vd på Eurochambres, öppnade BusinessForum 2021, via en digital länk från Bryssel.

Volvo cars 

Konferensens värd var Volvo cars. Inom bolaget satsas det på att vara klimatneutrala 2040 och då också ha uppnått en cirkulär ekonomi. Ett av bolagets delmål är att uppnå en 40 procents minskning av det totalta CO2-utsläppen per bil.

Mikael Vessin, platschef Volvo cars fabrik Olofström, berättar om vilka konkreta hållbarhetssatsningar som görs på fabriken.

– Volvo Cars produktion i Olofström ska vara klimatneutral till 2025. Detta sker bland annat genom energibesparande förbättringsarbete, värmeåtervinning – kylvatten från presshärdning och våra svetsprocesser där vi även köper och säljer fjärrvärme. All el är grön el.

På fabriken fokuseras det även på materialutnyttjande och hur stålet som klipps bort vid framtagandet av karosskomponent återanvänds.

– Sedan måste även transporter till och från fabriken bli klimatneutralt. Här är bland annat den kommande Sydostlänken oerhört viktig, så att vi har elektrifierad järnväg åt alla håll, säger Mikael under konferensen. 

Mikael Vessin, platschef Volvo cars fabrik Olofström. Foto: Techtank 

Ikea industry

Under konferensen berättade Andreas Carlsson, hållbarhetschef Ikea industry, om hur Ikea arbetar med området cirkulär och klimatpositiv som handlar om att övergå till en cirkulär ekonomi, bli klimatpositiv samt återvinna resurser.

– För att bli klimatpositiva måste vi drastiskt minska våra CO2-utsläpp i hela vår kedja. Men vi kollar även på hur vi kan bidra utanför Ikea att bli mer klimatneutrala, till exempel genom att hjälpa våra underleverantörer på olika sätt. Det är viktigt att titta på hela värdekedjan och inte bara på den egna produktionen och det egna utsläppet, säger hållbarhetschefen under konferensen. 

Andreas Carlsson, Ikea industry. Foto: Techtank 

Sustainable production 

En som har arbetat mycket med cirkulär ekonomi inom produktionen är Mats Lundin, programansvarig för SuPr, Sustainable production, en nationell nod för hållbar produktion vid Södertälje Science Park..

Mats menar att det finns massor att göra inom produktionsteknik för renovering, återtillverkning och återvinning. För att ha en hållbar produktion krävs en bra produktionsteknik som baseras på en rejäl livscykelanalys.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.218