23948sdkhjf

Volvo tar första steget

First movers coalition, FMC är ett gemensamt initiativ av USAs särskilda sändebud för klimatfrågor, John Kerry och World economic forum. Initiativet lanserades vid COP26 i Glasgow och kommer att vara en plattform för företag att åta sig att göra inköp som skapar efterfrågan på nya tekniker med låga koldioxidutsläpp.

Volvokoncernen är en av grundarna.

– Volvokoncernen tror på kraften i partnerskap med tydliga mål – att snabbt introducera och implementera bästa lågemissionsteknologi tvärsöver industrivertikaler. Tillsammans är vi tillräckligt stora för att verkligen göra skillnad och vi ökar våra ansträngningar, både själva, men också med partners för att påskynda övergången till en väg som syftar till att leverera målen i Parisavtalet, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen i ett meddelande.

Koalitionen kommer att fokusera på åtta nyckelsektorer – stål, cement, aluminium, kemikalier, sjöfart, flyg, lastbilstransporter och direkt luftinfångning.

– Tekniken har gett oss verktyg för att minska våra utsläpp och bygga en starkare och mer inkluderande framtidsekonomi. För att innovatörer och investerare ska kunna spela sin roll för att tackla klimatkrisen behöver det finnas en tydlig efterfrågan på marknaden. First movers coalition kommer att utnyttja den kollektiva köpkraften hos ledande företag och driva behovet av dessa teknologier. Jag uppmanar företagsledare att arbeta med oss och vara förebilder för att hålla våra klimatmål levande, säger Børge Brende, ordförande för World economic forum i meddelandet.

I första fasen görs åtaganden inriktade på ny teknik och syftar till att skapa en marknad till år 2030 som sedan kan ökas för att uppnå koldioxidfria utsläpp år 2050.

Volvo har gjort åtaganden inom två sektorer – lastbilstransporter och stål.

Vad gäller lastbilstransporter förbinder sig medlemmarna att köpa eller kontraktera nollutsläppande medelstora och tunga fordon senast 2030. 

Inom stål förbinder sig medlemmarna att köpa volymer av stål med nästan nollutsläpp till 2030. 

De återstående sektoriella åtagandena kommer att lanseras i början av 2022.

Bland de 27 grundarna hittar vi även Scania, SSAB och Vattenfall.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11