23948sdkhjf

Internationell batteritillverkare vill till Sverige – mer än 3 000 jobb

Det kan bli mer än 3 000 nya arbetstillfällen i Svenljunga när en internationell battericelltillverkare vill etablera sig här, uppger Borås tidning.

För fastighetsbolaget Logistea har, tillsammans med JV-partner Hansson Holding ingått en avsiktsförklaring om att teckna hyresavtal med en internationell battericellstillverkare som designar och producerar litiumbattericeller. JV-bolaget ägs till 95 procent av Logistea och 5 procent av Hansson Holding.

Därutöver har JV-bolaget tecknat ett exklusivt markreservationsavtal som omfattar en markyta om cirka en miljon kvadratmeter strategiskt belägen i Lockryd i Svenljunga kommun, som är en del av Business Region Borås.

Total uthyrbar yta för den planerade battericellsanläggningen beräknas till cirka 380 000 kvadratmeter. Det aktuella markområdet möjliggör även etablering för underleverantörer och annan bebyggelse. Initialt är samarbetet villkorat av att Logistea erhåller markanvisningsavtal från Svenljunga kommun och att detaljplanen vinner laga kraft.

– Logistea har en tydlig målbild och strategi att växa kraftfullt inom moderna fastigheter för logistik och lätt industri. Avsiktsförklaringen som vi idag har tecknat med den internationella battericellstillverkaren skapar grund för att bli ett av de större industriprojekten under senare år i Sverige. Vi ser fram emot att tillsammans med hyresgästen, Business Region Borås samt Svenljunga kommun utveckla området. Samarbetet bekräftar regionens attraktionskraft för framåtriktade och internationella etableringar, säger Niklas Zuckerman, vd på Logistea i ett meddelande och Stefan Hansson, vd på Hansson Holding fortsätter:

– Det är med stor glädje och kraft som vi nu nått en kommersiell överenskommelse och därmed kan intensifierar samarbetet med Svenljunga kommun och den internationella battericellstillverkaren i syfte att åstadkomma en etablering till gagn för alla parter, inte minst regionala aktörer och lokalsamhället.

– Vi ser fram emot att ta nästa steg för att utveckla denna etablering till att bli den framgångssaga för alla inblandade parter som den kan bli. Vi har ett fantastiskt samarbete här i Boråsregionen som vi nu kan utveckla ytterligare under arbetet med denna stora etablering, avslutar säger Magnus Nilsson, kommunchef i Svenljunga kommun meddelandet.

Vem är då den hemliga batteritillverkaren?

Jo, SVT Nyheter Väst avslöjar att det är den norska battericellstillverkaren Freyr Battery. 

– Vi bekräftar att vi ingått en avsiktsförklaring med Logistea AB för mark i Svenljunga. Förutom etablering av fabriker i Norge har vi annonserat planer i USA och i Finland. Vi utvärderar flera platser och Svenljunga är en av dem, säger Katrin Berntsen, kommunikationsdirektör på företaget till SVT och tillägger:

– Vi är i en tidig fas och vill komma tillbaks med mer information när det finns mer underlag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11