23948sdkhjf

Värmepumpstillverkaren frodas med tjugo stora projekt under sitt andra år

En liten ny. Alltså en liten ny värmepumpstillverkare. Det var vad Danmark fick sommaren 2020.

Värmepumpen fanns där – men fabriken saknades, sa medgrundare och vd för Fenagy Kim Gardø Christensen till Energy Supply då.

Hindret – det vill säga den försvunna fabriken – är nu över för Kim Gardø Christensen och de andra anställda på Fenagy.

– När vi startade Fenagy redan i augusti 2020 hade vi inte i vår vildaste fantasi föreställt oss att vi skulle kunna stå där vi står nu, säger Kim Gardø Christensen.

Han har nu 35 anställda och 1 213 kvadratmeter produktionsanläggning på Bautavej i Hasle i Århus och de första tjugo projekten har lanserats. Och satte punkt för det första verksamhetsåret med en omsättning på 31 miljoner kronor.

Borta bra - Hemma bäst

För Fenagy, som har en relativt ny värmepump, har Dannmark visat sig vara ett bra ställe att börja. Den gröna agendan med fjärrvärme och fjärrkyla i framkant gör att Fenagy har en solid hemmamarknad för att testa sina produkter.

– Vi började med vår demonstration i Harlev strax utanför Aarhus, där mer än 400 personer har sett vår anläggning i drift. Det är viktigt att få ut ny teknik på marknaden, säger Kim Gardø Christensen.

Just nu arbetar Fenagy med 20 olika projekt, varav fem redan är helt inlämnade.

Av de tjugo hittar du 12 värmepumpsprojekt, ett trädgårdsodlingsprojekt och ett fjärrkylaprojekt i Danmark.

Men även utanför landets gränser sprider sig Fenagys värmepumps- och kylteknik.
Arbete pågår för närvarande med två kylprojekt i Norge, ett värmepumpsprojekt i Norge och två värmepumpsprojekt i Storbritannien.

2022 i utvecklingens tecken

Med ett bra 2021 i hamn går Fenagy in i 2022 med viljan att öka sina aktiviteter inom produktutveckling med fokus på att göra anläggningarna ännu mer effektiva.

Detta ska ske dels genom fortsatt utveckling av ejektortekniken som redan gett goda resultat, dels genom arbetet med en expansionsmaskin. Ett arbete Fenagy startade 2021.

Vidare ska molnlösningen som ska hjälpa till att samla in och strukturera data för optimering och övervakning av anläggningarna färdigställas.

Äntligen kommer ännu större kompressorer ut på marknaden 2022, vilket innebär att ännu större värmepumpar och kylsystem som använder CO2 som köldmedium måste utvecklas.

Från litet nytt

Fenagy lever alltså i bästa skick här ett halvår in på sitt andra levnadsår.

Men Kim Gardø Christensen vill år 2022 gå från att vara ett litet nytt – ett nystartat företag om man så vill – till att vara ett "riktigt" företag.

– Det kräver en effektivare organisation, där produktions-, planerings- och projektavdelningar får verktyg för att hantera beställningar effektivt i hela organisationen, säger Kim Gardø Christensen och utarbetar:

– Fenagy kommer in på nya marknader i Europa med mer fokus på kylområdet med fjärrkyla och utnyttjande av överskottsvärme som huvudteman.

Och det tecknar bra. Redan nu har företaget order hemma för över 40 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125