23948sdkhjf

Smidesverkstad jublar över nya svetsrobotar

Ett riktigt bra beslut och en riktigt bra investering som ger plats för nya kunder och fler beställningar på maskinerna.

Så kan köpet av två svetsrobotar på smides- och maskinverkstaden Catek i Gjerlev nära Randers kort beskrivas.

– Svetsrobotarna är snabbare och mycket skonsammare i förhållande till att arbetsuppgifterna måste utföras manuellt. Vi kan inte få ner armarna över hur nöjda vi är med processen kring dessa svetsrobotar, säger Catek-direktören Carsten Laursen.

Skulle fixa det själv

Direktören berättar att företaget med sex anställda först köpte en UR-robot med förhoppningen att företaget självt hann bygga själva arbetsstationen.

– Men det stod snabbt klart att vi behövde hjälp utifrån, då det skulle ta för lång tid att sätta upp det själva och vi behövde få igång det så fort som möjligt, och därför tog vi kontakt med Uniwelco, förklarar Carsten Laursen, imponerad över hur snabbt och säkert svetsroboten och tillhörande fixturbord kom igång.

– Den första roboten gick i fyra dagar, och sedan köpte jag nästa. Det var i fredags och vi hade den där roboten i tisdags där den var igång direkt. Den är så lätt att anpassa att vi kan ställa in den på många olika uppgifter, säger Carsten Laursen.

Samtidigt är han mycket nöjd med att det vid upprepade arbetsuppgifter blir en helt enhetlig svetsning på föremålen.

– Svetsrobotarna har varit en betydande investering, men den kan snabbt betala sig själv, säger direktören och syftar på att robotarna sparar smidesverkstaden mycket tid och på flera föremål kan svetsa föremålet på alla sidor med samma fastspänning.

Samtidigt hjälper robotarna till att lindra problemet med att det helt enkelt inte går att hitta kvalificerade medarbetare just nu.

– Jag trodde först att de inte tål att stå och svetsa, men det kan de säkert. Det är väldigt imponerande, säger direktören.

Önskan kom från personalen

Själva önskan att lägga till några svetsrobotar till maskineriet kom från de anställda. Arbetsledare Jacob Herman Laursen hade länge pratat om att få en svetsrobot innanför dörrarna, då han är intresserad av ny teknik, och tanken var att en svetsrobot skulle ge vissa fördelar.

Det gjorde de, och robotresan är inte över ännu för Catek.

– Vi pratar om att bygga ut en av robotarna till TIG-svetsning, och det kräver en trådmatare och svetsare som kan prata med mjukvaran. Det blir nästa steg så vi kan utöka robotarnas potential, säger Carsten Laursen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141