23948sdkhjf

Volkswagen och Bosch i battericellsamarbete

Volkswagen-koncernen och Bosch-koncernen har undertecknat ett samförståndsavtal för att utforska etableringen av en europeisk leverantör av utrustning för battericellstillverkning. De två företagen planerar att leverera integrerade batteriproduktionssystem och support för upprampning och underhåll för battericells- och systemtillverkare.

Företagen strävar efter kostnads- och teknikledarskap inom industrialisering av batteriteknik och volymproduktion av hållbara, banbrytande batterier. Genom produktionsmetoden local for local ska detta också vara ett steg på vägen mot målet om koldioxidneutral mobilitet. Bara i Europa planerar Volkswagen-koncernen att bygga sex battericellsfabriker fram till 2030.

Volkswagen-koncernen och Robert Bosch-koncernen startar en projektenhet för att utforska möjligheterna med storskaliga lösningar för batteritillverkning i Europa. 

Företagen strävar efter att leverera hela utbudet av processer och komponenter för storskalig tillverkning av battericeller och batterisystem. Den branschomfattande efterfrågan är enorm, berättar de och skriver att bara i Europa planerar olika företag att bygga battericellsfabriker med en total årlig kapacitet på cirka 700 gigawattimmar fram till 2030.

För båda parter är denna allians ytterligare ett steg mot att spela ledande roller i e-mobilitetsvärlden. Partnerskapet kommer att bygga på kompletterande kompetensområden skriver de – Volkswagen som storskalig biltillverkare och på väg att bli en stor battericellstillverkare och Bosch med kunskaper om fabriksautomation och systemintegration.

– Europa har den unika möjligheten att bli ett globalt centrum för batteritillverkning under de kommande åren. Det finns en stark och växande efterfrågan inom alla aspekter av batteriproduktion, inklusive utrustning för nya gigafabriker. Volkswagen och Bosch kommer att utforska möjligheterna att utveckla och forma denna nya mångmiljardindustri i Europa. Vårt beslut att aktivt delta i den vertikala integreringen av batteritillverkningens värdekedja kommer att leda till avsevärda nya vinstpooler. Att etablera en helt lokaliserad europeisk leveranskedja för e-mobilitet från Europa är verkligen en sällsynt möjlighet i affärshistorien, kommenterar Thomas Schmall, ledamot i koncernledningen för Volkswagen Group med ansvar för teknik och vd för Volkswagen Group Components i ett meddelande.

– Tillsammans med Volkswagen strävar vi efter att industrialisera produktionsprocesserna för battericeller med standardiserad utrustning. Vi har de bästa förutsättningarna för detta: Bosch är inte bara världens största leverantör till bilindustrin, utan också en av de ledande leverantörerna av fabriksutrustning. Vi förstår hur batteritekniken fungerar och vet hur man tillverkar den. Med över 135 års erfarenhet inom fordonsindustrin och vår beprövade expertis inom industrialisering vill vi tillgodose den växande efterfrågan på batterier. Den europeiska industrin har potential att bli en teknisk drivkraft för den ekologiska omvandlingen av ekonomin, tillägger Rolf Najork, ledamot i koncernledningen för Robert Bosch Group och vd för Bosch Rexroth.

Volkswagen och Bosch har bildat projektenheten med målet att förbereda etableringen av det nya företaget i slutet av 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SKF avyttrar verksamhet med 300 anställda
Efterlängtad EMO-mässa efter pandemin
Scania lägger ner tillverkning
Nu kan företag i elområde 3 och 4 söka elstöd
35 miljoner till forskningsprojekt efterfrågade av näringslivet
Tog hem Nobelpriset för robotik
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095