23948sdkhjf

Scania preppar för digitalisering

Som många andra industriföretag förbereder sig lastbilstillverkaren Scania inför en mer digitaliserad produktion, bland annat genom kompetensutveckling.

Robert Hjelm är en av Scanias medarbetare som byggt på sig kompetens med en mix av Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma.

– Jag är jättenöjd med både studierna och de nya arbetsuppgifter jag har idag, förklarar Robert i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Vad är ditt nästa steg, frågade min chef Cecilia Axelsson under ett medarbetarsamtal. Jag hade jobbat på Scania i 25 år, varav åtta som gruppchef, och kunde tänka mig att göra något nytt.

Tillsammans med Cecilia la han upp en tvåårig plan utifrån sina egna önskemål om kompetensutveckling. Han valde att kombinera tre av Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma med två program på andra lärosäten. Hans utbildning blev en kombo av ledarskapskurser, logistik, maskinlära, logistikflöden med mera. 

– Det fungerade bra att varva studier och arbete. Jag kunde omsätta kunskaperna direkt på jobbet. Det blev också ett stimulerande avbrott i arbetslivet och jag fick ett nätverk av personer på andra industrier att byta erfarenheter med, säger RobertCecilia Axelsson, hans chef är nöjd med den utveckling som Robert har gjort.

Hans chef, Cecilia Axelsson, är också nöjd med Roberts utvecklingsresa. 

– För oss är det värdefullt att högskolor ordnar kurser som är designade för yrkesverksamma. Vår personal har ju redan en hel del kunskaper, men behöver fylla på med specifik kompetens för att kunna ta nya roller, säger Cecilia som är teknikchef på företaget.

På Scanias produktionsanläggning i Oskarshamn tillverkas lastbilshytter sedan 1946. Här arbetar cirka 2 800 anställda. Roger Karlsson och hans kollegor på HR-avdelningen förbereder nu en av företagets kanske största kompetensutvecklingsinsatser någonsin.

– Vi är precis i starten på ett stort teknikskifte och kartlägger vilka nya roller och vilken kompetens som behövs framöver. Inom tio år kommer vår tillverkning att präglas av digitaliserade produktionssystem där exempelvis kollaborativa robotar sköter tunga och monotona arbetsmoment som idag görs manuellt, säger Roger som är kompetensutvecklare.

Han fortsätter:

– Vi samarbetar med flera lärosäten när det gäller fortbildning. Högskolan Västs kurser för yrkesverksamma är en uppskattad och bra utbildningsform eftersom man kan validera sina kunskaper. På så vis är kurserna tillgängliga oavsett om våra medarbetare har studerat på högskola eller inte. Det är mycket värdefullt i vårt teknikskifte, säger han.

Han tycker att det är positivt att man kan ta kurserna på distans. Han säger:

– Att kurserna ges både på distans och på campus är också en stor fördel. Inte minst för oss i Oskarshamn som har lång väg till högskolor och universitet. Det öppnar nya dörrar för våra medarbetare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082