23948sdkhjf

Hållbarhetschefen om tillverkningsindustrins väg framåt

Tillverkningsindustrierna och hållbarhet måste kroka arm, det menar Lesjöfors nya hållbarhetschef Anna Haesert. Verkstäderna kollar läget med hållbarhetschefen.

Rollen som Head of Sustainability är helt nyinrättad på Lesjöfors. Eftersom Lesjöfors har många tillverkande bolag är det av högsta prioritet att arbeta mer hållbart. Nu har Anna Haesert arbetat på Lesjöfors i drygt en månad och det är dags att få en uppdatering.

- Klimatförändringarna driver fram globala teknikskiften inom exempelvis elektrifiering. Detta kan innebära både hot och möjligheter. Det är därför viktigt att förstå och också se över hur intressenters behov utvecklas och komma med lösningar till deras behov både idag men också i framtiden, förklarar Anna för oss.

Anna Haesert kommer närmast från Boliden men har även arbetat inom Atlas Copco och i kemiindustrin. I hennes roll är det viktigt att lära känna bolagen och arbeta nära verksamheterna. Nuläget ska kartläggas, hållbarhet för koncernen ska definieras och mål ska sättas.

- Jag ser också att det läggs större vikt på verksamhetens ansvar i hela värdekedjan både när det gäller utsläpp men också hur vi jobbar med mänskliga rättigheter, förklarar Anna för Verkstäderna.

Hon fortsätter:

- Här handlar det mycket om att förstå sin värdekedja och också hitta ett bra systematiskt arbete. Det är mycket som händer och det är en utmaning att hänga med och navigera rätt i detta. Det kommer mer lagkrav och rapporteringskrav som drivs utifrån ett gott syfte för att öka standardisering och företag kan jämföras på rättvisa grunder men det behöver hanteras med en gnutta sunt förnuft i verksamheten.

Både Lesjöfors och hela Beijer Alma har jobbat progressivt med hållbarhetsfrågorna i många år.

- Jag tror det är viktigt att se till helheten och hur man kan bidra till ett cirkulärt, hållbart samhälle. Man behöver följa teknikutvecklingen runt om och hitta partnerskap och samarbete, det är genom olika aktörer som vi tillsammans kan arbeta för ett bättre klimat och mot ett hållbart samhälle. Vi ser ett paradigmskifte inom industrin och så roligt att de utvecklingen inom till exempel råmaterialindustrin i norra Sverige där vi går mot en fossilfri tillverkning av stål och låga fotavtryck på tillverkning av koppar och zink. Dessa metaller är viktiga komponenter inom den tillverkande industrin och här behöver vi kroka arm med varandra.

Anna menar att det inte går att komma ifrån att industrierna kräver mycket energi. Av den anledningen måste hela kedjan effektiviseras. Hon förklarar att bolagen behöver säkerställa att materialen och transportleden uppfyller de krav som koncernen ställer på hållbarhet.

- Det finns alltid en framtid och viktigt att tro på att vi kan vara en del av lösningen framåt. Jag tror det är bra att reflektera över vad syftet är för sin verksamhet. Vad är det som gör att vår industri är relevant fortsatt om 20 år. Framtida anställda och kunder vill förstå och också jobba framåt tillsammans mot både ökad lönsamhet men också mot en starkare och bättre hållbar värld för framtida generationer. Jag tror det är bra att stanna upp och reflektera, säger Anna till Verkstäderna.

Vad är det mest utmanande med ditt arbete?

- Det handlar mycket om att förstå verksamheten och också alla intressentgrupper för att skapa rätt kontext och sammanhang. Hållbarhetsarbetet genomsyrar hela verksamheten och min roll handlar mycket att jobba genom andra och förstärka och lyfta fram hållbarhetsarbetet där det behövs. Utmaning för mig är att navigera rätt och få till ett hållbarhets arbete i praktiken för just Lesjöfors, avslutar hon intervjun med oss.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.77