23948sdkhjf

Ny svetsutbildning stor del i energiomställningen

– En av samhällets stora frågor framöver kommer att vara elnäten och hur vi ställer om till pålitliga och hållbara alternativ. För att förse Sverige med den ström som behövs för att fungera och växa behöver vi utbilda fler svetsspecialister som kan bygga upp denna infrastruktur, och det gör vår utbildning i Trollhättan, säger Ulla Gustafsson verksamhetschef Lernia Yrkeshögskola i ett meddelande.

Det planeras för två vindkraftsparker utanför Bohuslän, en utbyggnad som driver behovet av komplicerade svetsarbeten. Det är för att möta den stora efterfrågan på svetskompetens i regionen som Lernia nu erbjuder utbildningen Internationell svetsspecialist i Trollhättan med start i höst.

För byggnationen av vindkraftverk kräver avancerade svetsarbeten, ett hantverk som det råder kunskapsbrist inom menar Lernia. Och utbildningen som internationell svetsspecialist ska vara en viktig beståndsdel i det globala arbetet med energiomställningen och ge möjligheter till att arbeta i flera olika roller både i Sverige som internationellt.

Internationell svetsspecialist är framtagen i samarbete med näringslivet och specifikt med Svetskommissionen som gett sin synpunkt och säkerställt att utbildningen räcker till.

Utbildningen är CSN-berättigad och studeras heltid på distans med tio obligatoriska platsträffar i Trollhättan under ett år.

– Det händer mycket i svetsbranschen just nu och på samma sätt som branschen utvecklas så ville även jag utvecklas. Utbildningen gav mig fördjupad kunskap och chansen att kunna axla nya roller, få mer ansvar och vara med i nya och spännande projekt. Att utbildningen även gick att kombinera med mitt ordinarie arbete var helt avgörande, säger Mattias Christiansen som tidigare studerat Internationell svetsspecialist i meddelandet.

Utbildningen är öppen för ansökan fram till 31 maj, med start 30 augusti.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125