23948sdkhjf

Kvinna i cobot-branschen

Det är ingen nyhet att industri- och teknikbranschen är mansdominerade. Dessutom råder det resursbrist inom flera yrken. Sara Staffansson på SPX Flow går mot strömmen och arbetar med att programmera, installera och underhålla cobotar.

Sara Staffansson arbetar som tekniker och Quality Environmental Coordinator på det globala industriföretaget SPX Flow. Där arbetar hon med Universal Robots cobotar.

- Jag känner inte till någon mer kvinna som gör detta, det finns nog men inte som jag har stött på. Och jag förstår faktiskt inte varför. Det finns kvinnliga operatörer hos oss som arbetar vid sidan om cobotarna och som nu har börjat lära sig tekniken. Och det känns väldigt positivt, säger Sara Staffansson.

Att arbeta med cobotar är både lättare och roligare än vad man tror. Det menar Sara Staffansson. Arbetet kräver inte muskelstyrka, men däremot logiskt tänkande, struktur och nyfikenhet. 

- Cobotar och andra tekniska hjälpmedel är en väg till att göra branschen mindre mansdominerad, och dessutom är det spännande att arbeta med, säger Sara Staffansson. 

Vid tillverkningen på Ekerö har SPX Flow använt cobotar från Universal Robots sedan 2017. Just nu håller Sara på att installera en tredje.

- Våra produkter är inte så tunga men upprepningen gör att det sliter mycket på kroppen. En produkt som väger 1 kilo eller ja, säg 750 gram i alla fall, låter lätt men ska man lyfta den flera gånger per dag och det är 1200 enheter så blir det väldigt mycket tyngd på axlar och handleder. Dessutom håller den takten så vi kan planera kommande moment mer effektivt, och den blir aldrig trött utan kan köra hela dagen och behöver aldrig dricka kaffe, säger Sara.

Sara Staffansson tycker att andra kvinnor ska våga ge sig in i cobot-branschen.

- Det är lika roligt för oss som för män och vi är lika bra på det, säger Sara Staffansson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11