23948sdkhjf

Början på en ny rymdfabrik

Första spadtaget är taget. Det är början på vad som ska bli en ny rymdfabrik.

Det är Sveriges största rymdföretag Beyond Gravity som bygger en ny rymdfabrik i Linköping. Satsningen innebär en fördubbling av produktion av satellitdispenser.

När det kommer till tillverkning av dispensers som används i satellitkonstallationer är Beyond Gravity en av de stora aktörerarna på marknaden. Den nya fabriken i Linköping ska stå klar 2023. I den nya fabriken kommer företaget kunna tillverka ett dispenser-system i veckan, istället för ett i månaden.

- Det var självklart att investeringen skulle göras i Linköping. Vi har mycket kompetenta medarbetare och en perfekt infrastruktur för New Space, säger Holger Wentscher, ansvarig för affärsområdet Launchers på Beyond Gravity i en kommentar.

Han fortsätter:

- Vi förkortar våra produktionsledtider med 50 procent och är därmed idealiskt rustade för industrialiserad storskalig produktion.

Vid placering av stora konstellationer av mindre satelliter i omloppsbana sänds de upp flera samtidigt. Dispensernas roll är att se till att raketen och satelliten är säkert sammankopplade under resan till rymden. Därefter ska de placeras exakt i omloppsbanan.

Företaget har lyckats placerat över 1000 satelliter i omloppsbanan. De har bland annat placerat:

  • Den europeiska satellitnavigeringskonstellationen Galileo.
  • Internetkonstellationen OneWeb.
  • Satellitkonstellationen TerraBella för jordobservation.
  • Den kanadensiska konstellationen Radarsat, även den för jordobservation. 

Högsta ledningen för Beyond Gravity, företrädare för Linköpings kommun och Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman var på plats när det första spadtaget tog.

I en kommentar säger Anna Rathsman:

- Beyond Gravitys expansion i Linköping är det bästa beviset på vilken fantastisk teknik som produceras här. Med vår finansiering har vi lagt viktiga grunder, och nu ser vi hur pengarna flödar tillbaka till ekonomin och arbetsmarknaden många gånger om. Vi är mycket glada över att 60 nya arbetstillfällen har skapats.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093