23948sdkhjf

Svenska verkstadsbolag i kärnvapenhärva

I en granskning avslöjar Expressen att svensk teknik i flera år använts av ryska statens tillverkare av kärnvapen.

Avtal och dokument från ryska upphandlingar visar hur utrustning från svenska industrikoncerner som Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco sålts och levererats till organisationer i det ryska kärnvapenprogrammet.

Expressen har granskat den ryska kärnvapenindustrin. Med hjälp av tulldeklarationer, dokument från statliga upphandlingar och ryska bolagsregister avslöjas nu hur svenska industrikoncerner sålt och levererat teknik under flera år. Ibland har försäljningen skett via svenska bolags ryska dotterbolag och ibland är det ryska distributörer som levererat svenska produkter till kärnvapentillverkare.

Det ryska federala nukleära centret gjorde under 2021 fyra upphandlingar för att köpa instrument från Sandvik. Samma siffra gäller för SKF-produkter. Hos Atlas Copco gjordes åtta upphandlingar.

Atlas Copcos kommunikationsdirektör Sara Hägg Liljedal svarar på Expressens uppgifter i en mejlkonversation.

- Vi har genom era frågor blivit uppmärksammade på att vårt ryska bolag har sålt till de företag som ni listar ovan och har inlett en vidare utredning. Exakt vilka processer eller del av dessa bolags verksamhet vårt ryska bolag sålt till kan vi i nuläget inte svara på. Här har vi brustit i våra kontroller då vi innan försäljning ska säkerställa att vår leverans endast avser civila ändamål i de fall kunden verkar både inom civil och militär industri, skriver hon till Expressen. 

Sandviks talesperson Johannes Hellström uppger till Expressen att Sandvik har haft problem med sina återförsäljare i Ryssland som inte levt upp till reglerna. 

- Våra distributörer har genom de avtal vi tecknar med dem ansvar att följa samma regler som Sandvik. Vi följer kontinuerligt upp deras efterlevnad, och i vissa fall har vi till och med varit tvungna att säga upp distributörer när de inte levt upp till våra regler, säger han till Expressen.

SKF:s presstalesperson Carl Bjernstam skriver till Expressen att alla kunder och leverantörer screenas mot sanktionslistor innan leverans sker.

- SKF-koncernen följer exportkontrollregler och har implementerat ett globalt exportkontrollprogram som inkluderar experter, processer, instruktioner, utbildning och screeningverktyg. Kontrollerade produkter som kräver utförseltillstånd blockeras i SKF:s orderhanteringssystem och kan inte exporteras utan giltigt myndighetstillstånd från exporterande land (ISP i Sverige), säger han till Expressen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11