23948sdkhjf

Ett femte sanktionspaket innehåller halvledare

Europeiska kommissionen har tagit fram ett femte sanktionspaket mot Ryssland.

– Vi kommer att göra dem bredare och vassare, så att de skär ännu djupare i den ryska ekonomin, säger Ursula von der Leyen, Europeiska kommissionens ordförande i pressmeddelandet.

Paketet har sex olika delar:

Ett importförbud för kol från Ryssland för att ytterligare minska en viktig inkomstkälla för Ryssland.

Ett fullständigt transaktionsförbud för fyra viktiga ryska banker för att försvaga Rysslands finansiella system ytterligare.

Ett förbud för ryska fartyg och ryskt opererade fartyg att tillträda EUs hamnar med undantag för jordbruks- och livsmedelsprodukter, humanitärt bistånd och energi. Dessutom förbud för ryska och vitryska vägtransportoperatörer. 

Ytterligare riktade exportförbud på exempelvis kvantdatorer, avancerade halvledare, känsliga maskiner och transportutrustning. 

Specifika nya importförbud för att minska pengarna från Ryssland och dess oligarker på allt från cement till sprit.

Ett antal riktade åtgärder som allmänt EU-förbud mot ryska företags deltagande i offentlig upphandling i medlemsstaterna, uteslutande av allt ekonomiskt stöd till ryska offentliga organ. 

Ursula von der Leyen avslutar pressmeddelandet:

– Att ta en tydlig ställning är inte bara avgörande för oss i Europa, utan också för resten av världen. Ett tydligt ställningstagande mot Putins valkrig. Ett tydligt ställningstagande mot massakern på civila. Och ett tydligt ställningstagande mot kränkningen av världsordningens grundläggande principer.

Slava Ukraini. Ära åt Ukraina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125